Artistul roman Dan Perjovschi a fost nominalizat pentru Premiul "BlueOrange", cel mai important trofeu in domeniul artelor vizuale decernat in Germania. Potrivit site-ului Institutului Cultural Roman, premiul, in valoare de 77.000 de euro, este oferit de catre bancile Volksbank si Raiffeisen bank unui artist plastic care are lucrari valoroase in domeniul artelor vizuale.

In acest an, parteneri ai proiectului sunt si Muzeul Ludwig din Köln, si canalul de televiziune ZDF.

Premiul se decerneaza pentru "contributia la adancirea discursului estetic si capacitatea de a anticipa evolutia societatii". Astfel, unul dintre criteriile de selectie este notorietatea internationala a artistului. Pentru desemnarea artistilor decid 500 de experti internationali, iar un juriu stabileste "lista scurta", de 7 candidati.

Astfel, alaturi de Dan Perjovschi, au mai fost nominalizati Janet Cardiff (Canada), Douglas Gordon (Scotia), Mona Hatoum (Libia), Aernout Mik (Olanda), Gabriel Orozco (Mexic), Tobias Rehberger (Germania).

In acest an, cei sapte candidati au fost selectati dintr-o lista totala de 103 de artisti din 21 de tari.

Juriul este alcatuit din Klaus Biesenbach, curatorul MoMa, Daniel Birnbaum, rectorul Academiei de Arta Frankfurt/Main, Maria de Corral, directorul editiei 2005 a Bienalei de la Venetia, Wofgang Herles, directorul redactiei Cultura a ZDF, Luminita Sabau, director artistic al "BlueOrange", Dirk Snauwaert, director al Wiels, Bruxelles, Gijs van Tuyl, director al Muzeului orasului Amsterdam (Stedelijk Museum).

Castigatorul va fi anuntat in februarie 2006, el urmand sa beneficieze incepand din luna octombrie a anului viitor si de o expozitie personala la Muzeul Ludwig din Köln.

Potrivit Adrianei Popescu, directorul Institutului Cultural Roman "Titu Maiorescu" din Berlin, anuntul privind "lista scurta" a avut loc in ajunul deschiderii targului de arta contemporana Art Forum Berlin. Dan Perjovschi este prezent in manifestare cu o expozitie in cadrul Galeriei Gregor Podnar din Ljubljana.