Instituirea obligativitatii pentru persoanele apartinand minoritatilor de a folosi simbolurile nationale romanesti si de a participa la ziua nationala a Romanei au starnit orgoliile senatorilor, dand tonul la dispute pe statutul minoritatilor nationale.

Aceasta situatie a dus la adoptarea a doar cinci amendamente intr-o zi in ciuda faptului ca vineri este ultima zi in care statutul ar mai putea fi luat in dezbatere.

In apararea intereselor senatorilor UDMR a sarit liderul grupului DA, Puiu Hasotti, care a apreciat ca propunerea PRM "incalca drepturile fundamentale ale omului". In schimb, propunerea senatoarei PRM Viorica Moisuc ca rom?nii sa poata beneficia in zonele in care sunt minoritari de toate drepturile unei minoritati s-a bucurat atat de sprijinul senatorilor PSD, cat si de cel al conservatorilor.

Oamenii lui Voiculescu sunt, de altfel, initiatori a unei propuneri de reprezentativitate corespunzatoare la nivel local in structurile de conducere a romanilor din aceste zone.

Ramasi fara voturile PC, confruntati cu situatia deloc placuta a adoptarii amendamentului, senatorii Puterii au preferat sa propuna suspendarea sedintei, sperand ca peste noapte sa schimbe cu 180 de grade punctul de vedere conservator.