Parlamentul European (PE) cauta, in aceste zile ale primei sesiuni plenare din an, o metoda de a-i potoli pe cei care se infierbanta prea tare in timpul dezbaterilor.

„Drama politicii europene este ca ea nu prezinta interes pentru mass-media decat daca provoaca scandal", constata europarlamentarul ecologist Gerard Onesta, citat de cotidianul francez „Le Figaro".

Onesta este autorul unui raport care propune inasprirea sanctiunilor pentru iesirile turbulente ale eurodeputatilor si care are sanse mari sa fie adoptat in aceasta saptamana.

Daca este sa amintim doar cele mai recente aparitii in media ale unor membri ai PE, observatia lui Onesta se dovedeste corecta.

Mai multi, mai indisciplinati

In urma cu cateva saptamani, o expozitie despre problema avortului, organizata de conservatorii polonezi din Liga Familiilor, a ultragiat pe unii eurodeputati de stanga. Unul dintre afise, care asocia avorturile cu atrocitatile din lagarele naziste, a starnit nu numai controverse, ci chiar imbranceli.

La fel, o replica a unui europarlamentar grec, care i-a strigat unui ambasador macedonean ca tara acestuia nu are o existenta legala, a fost punctul de plecare pentru o serie de injurii care i-au oripilat pe cei prezenti.

Frecventa incidentelor s-a marit dupa largirea din 2004, cand numarul europarlamentarilor a crescut cu 162, ajungand la un total de 732.

Pe de alta parte, actualul regulament de ordine interioara s-a dovedit ineficient in sanctionarea derapajelor, constata Onesta.

Articol integral in Evenimentul zilei