Terenul din Voluntari, aflat la originea scandalului „Matusa", fusese recuperat si directionat spre zona Nastase de omul de incredere al lui Teia Sponte

La originea tranzactiilor din 1999-2000, in urma carora, prin intermediari, terenul de opt hectare din Voluntari a ajuns, parcelat, in „zona" Adrian Nastase (iar o bucata a fost mostenita de Dana Nastase de la matusa Tamara) s-a aflat unul dintre oamenii de incredere ai lui Teia Sponte, apropiat al lui Gigi Becali.

Cativa ani mai tarziu, intr-o alta tranzactie, o firma a lui Sponte era favorizata de Ministerul Agriculturii pe ultima suta de metri a guvernarii Nastase.

Retrocedare cu dedicatie

Mosia Boldu-Cretulescu a fost cumparata, in 1944, de poetul Adrian Maniu, pentru fiica sa, Olga Octavia. Pamantul a fost apoi nationalizat. Din 1990, Maniu, fosta angajata a Ambasadei SUA la Bucuresti, a incercat sa-l recupereze. Degeaba. Era blocata de birocratie. Din 1994 l-a dat in arenda la fostul IAS din Mogosoaia, Societatea Comerciala Agro-Industriala (SCAI).

„Aveam o decizie de la Primaria Voluntari ca am drept de proprietate. Primeam 200.000 de lei pe an". Blocata de functionari, Maniu a fost indrumata totusi catre un anume „Apostol". „La vreo 60 de ani, un om destul de modest, genul de taran siret."

Problema s-a rezolvat rapid. „Apostol" a reusit sa obtina, in timp-record, titlul de proprietate 44029/1999. I-a adus si un cumparator si i-a fixat si pretul cu care sa vanda terenul: 80,75 milioane lei. Adica 1.000 de lei metru patrat (sase centi). Mult sub pretul pietei - in medie 15 dolari. Cumparatorul era Silviu Podolan. De aici, parcela a ajuns in „zona" Nastase. „Apostol" a murit de cancer in urma cu cativa ani.

Misterul intermediarului „Apostol"

Desi terenul se afla in zona de interes a fratilor Becali, numele lor nu au aparut deloc in aceasta tranzactie. Raspunsul la aceasta ciudatenie s-ar putea afla in dezlegarea misterului domnului „Apostol".

Florian Apostol, care a murit in iunie 2001 in urma unui infarct, a fost, din 1995, de cand a iesit la pensie, angajatul lui Teia Sponte la SCAI Mogosoaia. „Toata viata lui a fost topograf si cunoaste Ilfovul mai bine decat casa lui. Nu stiu daca era un apropiat al domnului Sponte, dar pot sa spun ca era foarte bun in meseria sa."

Contabila de la SCAI confirma legatura dintre Apostol si Sponte. „Se ocupa de tot ce inseamna terenuri aici la SCAI", spune ea. „Mai multe nu stiu, pentru ca lucra direct cu domnul director Sponte, nu avea treaba cu restul angajatilor."

Vaduva lui isi aminteste ca „se plangea ca el munceste, iar altii iau banii". „Mereu injura pe cate cineva ca nu se mai satura de pamant". A participat la tranzactii profitabile, dar era sarac. Locuia intr-un apartament modest din cartierul Bucurestii Noi. Avea un salariu de cateva milioane de lei, plus o pensie mica.

Afacerea Sponte-Ministerul Agriculturii

La cativa ani dupa moartea lui Florian Apostol, fostul sau sef da una dintre lovituri. Astfel, printr-o manevra suspecta, relatata de EVZ, Ministerul Agriculturii ii face cadou lui Teia Sponte, pe finalul guvernarii PSD, 57 de hectare de teren la marginea Bucurestiului, parcele care au apartinut fostului IAS.

SCAI Mogosoaia, cumparata, in 2000, de asociatia salariatilor condusa de Sponte, face cu statul o afacere cu un potential profit de 70 de milioane de euro.

Concret, in aprilie 2004, ministerul a emis pe numele SCAI un certificat de atestare a dreptului de proprietate pentru trei terenuri, in suprafata totala de 10 hectare.

Terenul a fost evaluat la 2,6 euro metrul patrat, in conditiile in care valora cel putin o suta de euro. In schimbul celor 10 hectare, Administratia Domeniului Statului a primit actiuni la Teia Sponte, care aveau insa o valoare de 40 de ori mai mica decat cea reala.

Dupa un an, Teia Sponte a rascumparat actiuni de la ADS cu numai 9,13 miliarde de lei, in conditiile in care terenurile valorau peste 270 de miliarde de lei. Pe 16 noiembrie 2004, cu doua saptamani inainte ca PSD sa piarda alegerile generale, Ministerul Agriculturii a mai improprietarit firma controlata de Teia Sponte cu inca 47 de hectare de pamant. De data asta, metrul patrat a fost cotat la mai putin de un euro.

In umbra lui Gigi Becali

Teia Sponte este unul dintre apropiatii lui Gigi Becali. De origine aromana, s-a nascut pe 27 septembrie 1959, in comuna Mihail Kogalniceanu, judetul Tulcea. Sponte este vicepresedinte al Consiliului de Administratia al FC Steaua SA, Administratorul firmelor Agro Industriala Mogosoaia si Costas-Impex SRL si actionar la SC Noua Generatie Homeconstruct SA.

Contactat la telefon, Sponte a refuzat sa dea relatii referitoare la subiectul Scai Mogosoaia.

Traseul terenului

Intre 1995 si 1999, Olga Octavia Maniu da in arenda 9 ha de pamant la SCAI Mogosoaia, fost IAS condus de Teia Sponte, omul lui Gigi Becali

In 1999, Maniu este ajutata de Florian Apostol, angajat SCAI, om de incredere al lui Sponte, sa dobandeasca titlul de proprietate

Pe 17 august 1999, adus de Apostol - care-i comunica lui Maniu si pretul - intermediarul Silviu Podolan cumpara 8,5 ha. Pret: 5.000 $ (1.000 de lei/mp). Maniu pastreaza 0,5 ha, ajunse pe numele nepoatei sale

Pe 20 decembrie 1999, Podolan vinde 2.500 mp Tamarei Cernasov. Pret: 156 $ (1.000 lei/mp)

Pe 25 octombrie 1999, taximetristul mai vinde o parcela, de 5.000 mp, catre Nadia-Camelia Alexandrescu.

Pe 5 mai 2000, Silviu Podolan vinde 75.000 mp lui Radu Alexandru Marin, patronul firmei la care lucra - Panipat, apropiat al lui Adrian Nastase

In 2001-2002, terenul este trecut din extravilan arabil in intravilan, ceea ce ii majoreaza considerabil pretul. Evaluare: 8 milioane dolari.

Citeste articolul complet in Evenimentul Zilei