Pentru solicitantii de credit care obtin castiguri si de pe urma drepturilor de autor, institutiile de credit nu au aceeasi unitate de masura. In alegerea bancii, clientul trebuie sa urmareasca daca aceasta ia in calcul 100% din venitul net inscris in contract sau daca este obligat sa inscrie acest contract la Administratia Financiara.

Dupa o lunga perioada in care bancile nu au luat in seama decat veniturile inscrise in cartea de munca, iata ca noile conditii de piata au facut ca, incet-incet, institutiile de credit sa-si asume mai multe riscuri si sa accepte si alte venituri, considerate la inceput mai putin stabile, precum cele obtinute din chirii, dividende sau drepturi de autor.

Masuri diferite

In ceea ce priveste drepturile de autor, desi exista banci care nu iau in calcul veniturile obtinute in urma acestui tip de contract, trebuie spus ca numarul acestora este foarte mic. Cele care recunosc drepturile de autor privesc insa un pic diferit problema.

Principala diferenta consta in faptul ca, in timp ce unele institutii de credit iau in calcul acest tip de venit in proportie de 100%, altele nu adauga la venitul global al solicitantului de credit decat 80% din castigul de pe urma drepturilor de autor.

Iar in foarte putine cazuri, chiar 75%. Un aspect important, in conditiile in care un venit mai mic cu cateva milioane iti va micsora limita de credit. Cu toate acestea, chiar daca unii bancheri iau in calcul intreg venitul, in unele cazuri ei solicita ca durata contractului sa fie mai mare decat cea a creditului, in caz contrar cele 100 de procente fiind diminuate pana la 70-80%.

Insa, chiar daca aceasta conditie este indeplinita, exista unele banci pentru care acest contract nu are nici o valoare daca nu este incheiat pe o perioada nedeterminata.

Cititi articolul integral in Saptamana Financiara