Pe umerii DNA a fost asezata responsabilitatea aderarii Romaniei la UE. Pe rezultatele concrete in privinta combaterii coruptiei se vor baza oficialii europeni atunci cand vor lua o decizie in privinta viitorului unei intregi tari. Daca simplii cetateni au inteles sa sustina cu toate fortele actiunile Justitiei, nu acelasi lucru se poate spune despre clasa noastra politica.

I-ar mai trebui, se pare, inca vreo 20 de ani sa se reformeze! Traian Basescu s-a vazut nevoit sa intervina a doua oara pentru a rezolva ceea ce actuala putere nu a fost in stare. Prima data a oprit circul penibil legat de subiectul debarcarii lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, ajutand coalitia sa nu se faca definitiv de ras.

In legatura cu subiectul legii de infiintare a DNA s-a vazut iarasi obligat sa intervina pentru a opri sabotarea anticoruptiei. Din pacate, este fortat din nou de imprejurari sa tina cont de amendamentele pesedistilor, pentru ca altfel acestia vor putea bloca legea folosindu-se de relatiile stranse pe care fostul partid de guvernamant le are cu judecatorii Curtii Constitutionale.

Insa n-ar trebui sa-i fie prea greu: liderii PSD, la randul lor, stiu ca sunt monitorizati de colegii socialisti europeni care vin la Bucuresti sa se asigure ca totul este OK si ca, de dragul matusii Tamara, nu va avea de suferit imaginea social-democratiei.

Daca parlamentarii n-au fost in stare sa dovedeasca faptul ca sustin lupta anticoruptie, in schimb pentru adoptarea privilegiilor personale s-a gasit cu prisosinta vointa politica necesara. Ceea ce a socat a fost faptul ca deja nu se mai sfiesc sa-si afiseze atitudinea de superioritate fata de toti.

Adica, au zis unii dintre ei, NOI suntem PARLAMENTARI, deci avem ultimul cuvant in fata oricui, chiar si in fata presedintelui tarii. Parca ar fi votat cu gandul sa-l sfideze pe cel care le retrimisese legea cerandu-le sa renunte la pensii grase si indemnizatii de somaj.

Au sfarsit prin a sfida cu atitudinea lor o tara intreaga! Unanimitatea inregistrata la sfarsitul sesiunii trecute, cand si-au facut cadou noul statut pentru care au asigurat si cvorumul necesar (pana atunci chiulisera masiv), trebuia de fapt sa constituie un semnal de alarma. Era clar ca, daca n-a reusit nimeni sa-i constranga prin recurs la bunul-simt, nu se vor razgandi.

Procurorii DNA, mai ales de cand au pe rol dosare importante ce vizeaza inclusiv cauze privind persoane cu functii publice inalte, stiu ca institutia la care lucreaza se afla la o rascruce, ca se gaseste acum la centrul terenului de lupta dintre fortele politice din Romania.

Traian Basescu le-a spus ca negociaza cu partidele, insa nu va permite afectarea vreunei atributii actuale a DNA, cerandu-le in schimb procurorilor sa aplice legea fara menajamente. Opinia generala este aceea ca senatori de toate culorile politice au contribuit la anularea ordonantei DNA ca sa se razbune pe anchetatori.

Daniel Morar chiar a explicat ca totul parea sa reintre in normal pana in momentul in care procurorii au inceput sa cerceteze fapte comise de "alesi", iar de atunci se tot discuta despre competenta si legitimitatea celor care combat coruptia...

Parlamentarul roman are masini, secretara, leafa buna, benzina decontata, convorbiri pe telefonul mobil cate vrea, se plimba prin strainatate oricat pofteste, pensii de lux si indemnizatii grozave de somaj.

Mai mult decat atat ce si-ar mai putea dori din bani publici? Sunt foarte putini aceia care considera ca sunt obligati ca la schimb sa ofere seriozitate, competenta, aplecare catre interesele electoratului. De la alegeri incoace s-au raspandit agentii unei boli careia popular i se spune nerusinare.

Diseminarea a atins asemenea proportii incat de la o vreme culorile politice s-au amestecat, interesul personal devenind inalt patogen...