In timp de mediul de afaceri e la sol, Finantele evolueaza la bara (cota) fixa, iar Ministerul Mediului la taxe paralele

Nici o taxa importanta nu va fi modificata in acest an, este promisiunea actualilor guvernanti, pe care, de altfel, spre meritul lor, au si respectat-o. Taxa pe valoarea adaugata (TVA) nu a crescut la 22%, asa cum ne ameninta premierul anul trecut, iar cota unica pare batuta in cuie la 16%. In schimb, diferite ministere majoreaza sau impun propriile taxe.

Ele au gasit o modalitate ingenioasa de a-si mari bugetele: dubla sau chiar tripla impozitare, introducerea de taxe la taxe. Este cazul contributiei de 3% la mediu pe valoarea de vanzare a produselor din lemn si a vestitei „taxe pe viciu".

„Nu intentionam sa schimbam sistemul de taxare, nici in sensul cresterii, nici al scaderii. Vom asigura predictibilitate pentru mediul de afaceri", a declarat, saptamana trecuta, ministrul Sebastian Vladescu. Chiar daca este greu de crezut, de cand a fost instalat in functie, Vladescu nu a introdus vreo taxa sau vreun impozit nou.

Actualul Cod Fiscal aflat in vigoare este cel promovat de predecesorul sau Ionut Popescu. In schimb, Vladescu este dispus sa tolereze fanteziile fiscale ale colegilor sai de cabinet pentru a nu le da bani de la un buget care incaseaza an de an in jur de 29% din Produsul Intern Brut (PIB).

Taxa de mediu pe CAS

Pana in prezent, mediul nu a fost un domeniu prioritar pentru guvernele din ultimii 15 ani. Cu doar un an inaintea aderarii la UE, Romania se gaseste in situatia dificila de a face pe ultima suta de metri ceea ce Occidentul a facut in 50 de ani, iar celelalte state candidate in 10 ani. Iar marea problema a ministerului este bugetul redus din care trebuie sa finanteze proiectele.

Desi anul trecut, potrivit sefului Administratiei Fondului de Mediu (AFM), Mihai Toti, s-a incasat aproape dublu fata de 2004, banii nu sunt suficienti.

Solutia: impunerea de noi taxe de mediu! Pana in prezent, Romsilva oprea 3% din valoarea masei lemnoase exploatate, pe care o varsa la Mediu.

Prin Ordonanta 196/2005, Guvernul a triplat numarul de taxe pe care industria lemnului trebuie sa le plateasca AFM, care se aplica una alteia: o taxa de 3% pe valoarea de vanzare a masei lemnoase, alta de 3% la valoarea produselor rezultate din prelucrarea lemnului si alte trei procente aplicate valorii de vanzare a mobilei.

In plus, o taxa pusa pe valoarea de vanzare face ca ea sa fie aplicata celorlalte taxe cuprinse in produsul finit, si anume contributiilor sociale, contributiilor la asigurarile de sanatate, costurilor cu utilitatile etc.

Mobila s-ar putea scumpi cu 8%

Majorarea pretului la utilitati si cea a costului cu forta de munca ar putea scumpi mobila cu 5-6%. Daca se va introduce si taxa pe mediu, scumpirea va fi de 7-8%, romanii putand sa puna umarul linistiti la deteriorarea balantei comerciale, cumparand mobila de import.

De altfel, domeniul mobilei era unul dintre putinele pe excedent in ceea ce priveste balanta comerciala. In 2005 a fost inregistrat un excedent de aproximativ 600 milioane euro si 775 milioane dolari din comertul cu mobila.

Introducerea unei noi taxe pentru valoarea de vanzare a produselor obtinute din prelucrarea lemnului va determina desfiintarea totala sau in proportie de 80% a exportului de mobila, sustine directorul general al Mobexpert, Dan Sucu. Aceasta taxa nu se intalneste in nicio alta tara europeana, unde se evita dubla impozitare.

Opiniile sunt impartite in ceea ce priveste scumpirea produselor de lemn: Aurel Rizea, presedintele executiv al Asociatiei Forestierilor din Romania (ASFOR), crede ca e greu de estimat cu cat se va scumpi mobila, insa afirma ca celuloza se va scumpi sigur cu minimum 6%.

De altfel, directorul general al Patronatului Industriei de Celuloza si Hartie (ROMPAP), Constantin Chiriac, se plange si de dublarea, prin aceeasi ordonanta, a taxei de 0,5 lei/kg din greutatea ambalajelor, in conditiile in care pretul unui kg de ambalaj este doar cu 0,5 lei mai scump.

Articolul integral in Saptamana Financiara