Propunerea de arestare a omului de afaceri Dinu Patriciu a exercitat, in ultimele zile, o presiune extraordinara asupra pretului actiunilor Rompetrol, scrie Adevarul. Actiunile Rompetrol, la 3 milimetri de naufragiu, scrie blank">EVZ.

Curios, dar si celelalte companii ale omului de afaceri Dinu Patriciu au suferit in aceste zile caderi semnificative, citim in Cotidianul. Brokerii spun insa ca e si o ocazie de speculatie, scrie

href="http://www.zf.ro/articole/Cazul-Patriciu-produce-nervozitate-pe-Bursa-79426.html" TARGET="_

blank">Ziarul Financiar.

Titlurile Rompetrol, vandute in panica

de Dan STRAUT (Adevarul)

Difuzarea informatiilor privind propunerea de arestare a omului de afaceri Dinu Patriciu a exercitat, in ultimele zile, o presiune extraordinara asupra pretului actiunilor Rompetrol.

Punctul de fierbere a fost atins ieri, la ora pranzului, cand sedinta de tranzactionare a Bursei de Valori a fost pe punctul de a se suspenda, deoarece cotatiile Rompetrol scazusera cu 14,7% fata de pretul de inchidere din ziua anterioara.

Bursa se opreste atunci cand variatiile de pret - in plus sau in minus - depasesc pragul de 15%.

Este pentru prima oara in 2006 cand actiunile Rompetrol au ajuns sub valoarea nominala, dar scaderea cotatiilor, influentate de anchetele la care este supus Patriciu, nu este o premiera. Bursa a mai fost pe punctul de a se inchide, din cauza variatiilor prea intense ale preturilor titlurilor Rompetrol.

Articol integral in Adevarul.

Actiunile Rompetrol, la 3 milimetri de naufragiu

de Cristian Matache (EVZ)

In timpul tranzactiei, actiunile Rompetrol Rafinare au scazut cu 14,7%. Suspendarea pentru ziua respectiva ar fi intervenit in momentul in care s-ar fi ajuns la o scadere de 15%.

Dupa acest punct, actiunile si-au mai revenit. La finalul sedintei de tranzactionare de ieri, o actiune Rompetrol a fost cotata la 0,095 RON (950 de lei vechi), ceea ce a insemnat o scadere de 9,52a fata de ziua precedenta.

Potrivit unui broker, care a tinut ca numele lui sa nu fie mentionat, investitorii se tem ca Dinu Patriciu sa nu fie arestat, acesta urmand sa fie judecat vineri. „In acest caz, activitatea rafinariei (Petromidia, care apartine grupului Rompetrol - n.r.) va fi afectata", a spus brokerul.

Articol integral in EVZ.

Dinu Patriciu cade la bursa

de Dan Odagiu (Cotidianul)

Curios, dar si celelalte companii ale omului de afaceri Dinu Patriciu au suferit in aceste zile caderi semnifica-tive. Astfel, actiunile Rompetrol Well Servies au pierdut luni 6,42% din valoarea lor, iar ieri inca 6,05%. Nici Vega, aflata pe fosta piata Rasdaq, nu a scapat. Luni, actiunile Vega au cazut cu 6,06% de la 0,0660 lei/actiune la 0,0620 lei/actiune.

"Cu siguranta pierderea suferita de cele trei actiuni are legatura cu problemele cu Justitia ale omului de afaceri Dinu Patriciu. In plus, din activitatea curenta a celor trei companii nu au aparut stiri negative care sa influenteze negativ pretul actiunilor", spune Iulian Panait, presedintele firmei KTD Invest.

El spera ca acestea sa nu mai sufere caderi si pe viitor, deoarece corectiile au fost in ultimele trei zile destul de puternice.

Articol integral in Cotidianul.

Cazul Patriciu produce nervozitate pe Bursa

de Catalin Ciocan (ZF)

Brokerii spun ca in contextul creat de evolutia Petromidia, investitorii au incercat o cadere si pe SIF-uri. "Pe SIF-uri s-a incercat o cadere. Unii investitori au incercat sa le duca cu 0,1-0,2 lei/actiune ( scadere de cateva procente - n.red.), chiar 0,3 lei mai jos, pentru a le putea lua inapoi si a ramane si cu dividendul.

La un moment dat nu mai erau deloc ordine de cumparare pe unele SIF-uri, iar dupa ce pretul a scazut cu 3%, au reinceput sa apara si cumparatorii.

Totusi, indicele BET - FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, are un prag suport la 48.500 de puncte si azi a rezistat la acest prag, coborand pana la un minim de aproape 48.900.

Acum doua saptamani, BET - FI era la 55.000 de puncte, deci cu 12-13% mai sus fata de minimul de azi, sau ca medie de pret al SIF-urilor de 0,25-0,3 lei/actiune.

Iar daca avem in vedere ca SIF-urile vor distribui in general un dividend in jurul a 0,06 lei/actiune, inteleg sa scada cu 0,1 lei/actiune, iar in fapt ele au scazut cu 0,2 lei/actiune.

Deci, eu cred ca investitorii nu vor mai lasa SIF-urile sa se duca mai jos si vor reintra la cumparare", a precizat Laurentiu Floroiu. La valoarea de ieri, indicele BET- FI era sub nivelul de la inceputul anului.

Articol integral in Ziarul Financiar.