Coalitia de stanga condusa de Romano Prodi a obtinut 158 dintre cele 315 mandate din Senatul italian, avand astfel majoritatea si in cea de-a doua Camera a Parlamentului, a anuntat, marti, postul de televiziune SKY TG24. Rezultatele nu sunt insa confirmate oficial.

Coalitia lui Berlusconi ar fi obtinut potrivit sursei, 156 de locuri in Senat.

Coalitia de stanga a lui Prodi castigat, astfel, patru dintre cele sase mandate de senator si va putea forma viitorul guvern. Voturile italienilor din strainatate au fost decisive.

"Europa si pacea vor fi in centrul politicii guvernului meu (...) Va fi un guvern pentru toti italienii, chiar si pentru cei care nu au votat in favoarea noastra", a spus Romano Prodi.

Franco Danieli, reprezentant pentru italienii din strainatate al coalitiei lui Prodi, a afirmat ca aceasta va dispune chiar de un mandat suplimentar, numarul senatorilor ajungand astfel la 159.

In Camera Deputatilor, coalitia de stanga condusa de Romano Prodi a revendicat victoria la alegerile parlamentare din Italia in noaptea de luni spre marti. Victoria aliantei lui Prodi in Camera Deputatilor este confirmata, cu 340 dintre cele 630 de mandate.

Astfel, Prodi a obtinut 49.8 % din voturi si foarte aproape, Berlusconi a castigat 49,7%. Diferenta consta insa in 50 de fotolii de deputati castigate in plus Coalitia lui Romano Prodi.

"Putem guverna in urmatorii cinci ani. Legea ne permite, dar va trebui sa depunem eforturi serioase", a spus marti Romano Prodi.

Dreapta politica a lui Berlusconi contesta victoria si spune ca vrea sa ceara renumararea voturilor.