Debitul Dunarii la intrarea in tara este peste 15.400 de m/c pe secunda, nivel record pentru ultimii o suta de ani. Duminica se asteapta debitul maxim de 15.500 de mc/s pe secunda.

Miercuri dimineata, debitul Dunarii la intrarea in tara era de 15.300 mc/s, cu mult peste media multianuala a lunii aprilie, de 7.900 mc/s, iar specialistii prognozeaza o noua viitura la Bazias.

Sunt depasite cotele de inundatie si de pericol la Gruia, judetul Mehedinti, precum si la Calafat si Bechet, in judetul Dolj.

La Tulcea si Fetesti apele umflate au depasit digurile de aparare.

Digul amenajarii agricole Murighiol – Dunavat, aflat in proprietatea Consiliului Judetean Tulcea, a fost rupt la km 54, amonte de Cherhana, informeaza Sistemul de Gospodarire a Apelor Tulcea. Joi dupa-amiaza, ruptura a fost inchisa.

45 de oameni au fost evacuati, miercuri noaptea, pentru ca primul dig de protectie care apara de ape un cartier din Fetesti, judetul Ialomita, a cedat pe o portiune de sase metri. Locuitorii sunt protejati de un al doilea dig dar daca apele vor mai creste si acesta ar putea fi afectat.

In judetul Mehedinti sunt inundate peste 1.200 de terenuri, mai ales la Garla Mare, Gruia si Salcia. In judetul Dolj digurile sunt supravegheate ca sa nu fie fisurate sau apa sa treaca peste ele. La Calafat, un stavilar a cedat si apa a patruns intr-o parte a orasului prin canalizare.

La Bechet, portul este inundat, circulatia peste Dunare spre Oreahovo este intrerupta, iar in jur, pe mai multe sute de hectare, apele revarsate au inundat terenurile, transmite Radio Romania Actualitati.

Jumatate din judetul Caras Severin este sub ape: 32 de localitati, 346 de case, peste 800 de anexe gospodaresti, 50 km de drumuri si 73 de poduri si podete au fost rupte. Peste 2.500 de hectare de teren agricol sunt inundate.

Cea mai dramatica situatie este la Ghertenis, localitate inundata in cursul noptii de miercuri de apele paraului Fizes, care a rupt digul de protectie pe 30 de metri si a inundat peste 100 de case. 300 de persoane au fost afectate si 10 evacuate.

Familiile din 300 de case din Gataia, judetul Timis sunt evacuate din cauza ca un afluent al raului Barzava s-a revarsat.

Drumul national 58B ce face legatura intre Resita de Timisoara a fost inchis, dupa ce paraul Fizes l-a inundat pe o portiune de 800 de metri.

In judetul Dolj, Jiul a depasit cota de inundatii iar in Mehedinti circulatia feroviara este restrictionata dupa ce apa s-a infiltrat in terasament.

In judetul Olt, apele umflate ale Dunarii au inundat portul Corabia in proportie de 80%.

La Constanta au fost inundate mai multe case in Ostrov, la Oltina, Harsova si la Cernavoda. La Ostrov 10 persoane au fost evacuate.

Miercuri seara tarziu, un dig de pe bratul Borcea s-a rupt, dar din fericire autoritatile au prevazut dezastrul si au construit la timp un alt dig.

O treime din efectivele Ministerului Administratiei si Internelor din judetele limitrofe Dunarii se vor afla permanent in unitati, incepand de joi, pregatite sa intervina pentru sprijinirea populatiei si limitarea efectelor inundatiilor.

Ministrul Vasile Blaga a dispus instituirea starii de urgenta de gradul II, pentru structurile din judetele Caras Severin, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati si Tulcea.

Vasile Blaga, a declarat joi, in fata Senatului, ca autoritatile sunt pregatite de interventie si a dat asigurari ca toti cetatenii vor fi aparati de eventualele consecinte ale cresterii in continuare a debitului fluviului.

La Constanta a fost depasita cota de pericol, miercuri, in trei din cele 12 localitati constantene riverane fluviului. Au fost inundate zeci de hectare de teren agricol sau paduri. In cazul in care ar fi necesara evacuarea unor familii, autoritatile au pregatit adaposturi speciale.

In dreptul localitatii Dunarea, circulatia a fost intrerupta pe drumul judetean Cernavoda-Harsova, din cauza unor surpari care au aparut in terasamentul soselei.

Specialistii monitorizeaza in permanenta nivelurile de pe Dunare si afluenti, starea digurilor si a lucrarilor cu rol de aparare impotriva inundatiilor. De asemenea, se mentine nivelul de alerta de gradul I, pe tot sectorul romanesc al Dunarii.

Directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, Petre Stanciu, a prezentat, miercuri, in cadrul unei sedinte a Comitetului Ministerial pentru Situatii de Urgenta o prognoza privind evolutia debitelor Dunarii pentru perioada 13-19 aprilie.Maximul debitului asteptat la Portile de Fier II va fi de 16 000 de metri cubi pe secunda si ar putea fi inregistrat in ziua de duminica.

Autoritatile linistesc populatia care locuieste in judetele stabatute de fluviu spunand ca digurile rezista la 16.000 -22.000 de mc/s.