Industria turismului ar putea plati un pret mare din cauza dezvoltarii necontrolate a litoralului bulgaresc de la Marea Neagra sau a zonelor unde se poate schia. Construirea exagerata de noi statiuni si de cladiri adiacente (hoteluri, restaurante) risca sa creeze mari probleme ecologice si implicit sa indeparteze turistii.

Un reportaj de Tatyana Dimitrova publicat de Reteaua Balcanica de Investigatii Media (www.birn.eu.com)

Atmosfera din statiunile Sunny Beach si Golden Sands din Bulgaria, de pe litoralul Marii Negre, este afectata puternic de zgomotul santierelor. Fiecare dintre aceste statiuni, din ce in ce mai cautate de straini in cautarea unei a doua locuinte, seamana cu un oras infloritor. Insa aparenta prosperitatii este inselatoare.

Analistii estimeaza ca multe dintre noile complexe ce apar aproape saptamanal vor fi demolate in cativa ani cand proprietarii vor constata ca hotelurile si blocurile de apartamente sunt goale si ca ei pierd bani din aceasta cauza.

Bulgaria, spun acestia, ar putea repeta experienta regiunii Costa del Sol din Spania care s-a dezvoltat prea mult acum un deceniu si jumatate.

Industria de turism a Bulgariei a cunoscut o adevarata renastere in ultimul deceniu, aducand din ce in ce mai multi turisti straini in fiecare an, majoritatea acestora fiind din state membre ale UE.

Unul dintre efecte a fost ritmul alert al constructiei de statiuni, ceea ce a condus la triplarea capacitatii acestora pe parcursul a zece ani.

Insa aceasta dezvoltare rapida nu a fost neaparat viabila sau bine planificata. Controlul slab al statului si legislatia imperfecta au condus la o explozie de constructii pe litoralul Marii Negre, iar de curand si in statiuni montane pentru ski.

In timp ce mare parte a acestui efort a fost canalizata spre construirea de hoteluri, restaurante si alte cladiri pentru turisti, infrastructura urbana sau spatiile verzi aproape ca nici nu au fost luate in considerare.

Precedentul sumbru de pe Costa del Sol din Spania este adus in discutie din ce in ce mai des ca un avertisment referitor la efectele ce pot aparea daca se permite dezvoltarea necontrolata a industriei de turism.

Aparitia constanta de cladiri inghesuite de-a lungul litoralului in anii 60 si 70 a avut drept rezultat plecarea turistilor spre statiuni mai putin „pretentioase", lasand hotelurile goale – fenomen cunoscut ca „zone moarte".

In acelasi timp, lipsa spatiilor verzi din statiunile supra-aglomerate din Spania a condus la apeluri de demolare a cladirilor din „zonele moarte" pentru a face loc pentru aceste spatii. Rezultatul a fost un plan sustinut de guvern, derulat pe parcursul a opt ani, pentru recrearea spatiilor verzi din statiuni prin demolari selective.

Expertii bulgari se tem ca acelasi scenariu devine din ce in ce mai aplicabil in tara lor.

Ignorand problemele legate de mediul inconjurator si ademeniti de majorarile de 10 pana la 15 procente ale preturilor la bunuri imobiliare, antreprenorii au construit in nestire pentru a potoli apetitul de cumparaturi al strainilor.

Totusi, agentii de turism avertizeara ca aceasta dezvoltare s-ar putea sfarsi nefericit.

O NOUA COSTA DEL SOL?

Agentii imobiliari spun ca „zonele moarte" – lipsite de turistii care se presupunea ca le vor ocupa – sunt din ce in ce mai usor de observat in statiunile bulgare. Acestea au aparut in mai multe din zonele selecte, precum Sunny Beach, Golden Sands si Bansko, drept urmare a ofertei care a depasit cererea.

Alex Bebov, co-manager al Fondului Bulgaro-Britanic de Investitii in Afaceri Imobiliare din Bulgaria, spune ca demolarea unora dintre aceste hoteluri este inevitabila, desi spera ca acestea vor fi inlocuite cu cladiri mai atragatoare, care vor avea mai mult spatiu si mai multa vegetatie.

Bebov spune ca „zonele moarte" sunt usor de observat in regiunile „mai departate de mare, langa sosele, care sunt poluate si galagioase". El afirma ca din ce in ce mai multe apartamente vor ramane neocupate in aceste regiuni, pe masura ce acestea devin din ce in ce mai inghesuite.

Desigur, cei implicati in administrarea directa a acestor statiuni minimizeaza gravitatea problemei.

Blagoy Ragin, presedintele Asociatiei Proprietarilor de Hoteluri respinge discutiile despre planificare defectuoasa, spunand ca problemele legate de construirea prea intensa pot fi rezolvate cu mici retusuri.

„Planificam o campanie la scala larga de introducere a mai multor spatii verzi in statiuni in aceasta primavara," spune acesta.

Dar faptele vorbesc de la sine. Ritmul prea alert al construirii a condus deja la un excedent al ofertei care depaseste deja cu mult cererea.

Rumen Draganov, presedintele Consiliului Turismului din Sofia spune ca in prezent 364.000 de paturi sunt goale in hotelurile bulgare, ceea ce atrage inactivitatea unui personal de aproape 100.000 de persoane.

„Bulgaria dezvolta o industrie de constructii in loc de industria de turism," spune acesta.

Donka Sokolova, presedinte al Asociatiei Agentiilor de Turism din Bulgaria, spune ca hotelurile ce functioneaza in Bulgaria sunt contractate prin tur-operatori si vor fi umplute la capacitate maxima in aceasta vara.

Totusi, ea precizeaza ca aceasta rata de ocupare de 100% se inregistreaza in sezonul estival care devine din ce in ce mai scurt. Multi turisti germani care obisnuiau sa vina in aprilie, spune ea, si-au anulat vizita din cauza faptului ca se va continua sa se construiasca pe tot parcursul primaverii.

PROBLEMA SIMPLA SAU CRIZA?

Experti in turism si in mediul inconjurator recunosc ca este dificil de apreciat dimensiunile exacte ale problemei dezvoltarii prea rapide din Bulgaria, din cauza lipsei de date statistice.

Ludmil Ikonomov, director al Institutului de Modernizare Ecologica, o organizatie a mediului inconjurator, spune ca este imposibil sa se constate cu precizie stiintifica momentul in care viata unei statiuni prea aglomerate va disparea si cand proprietarii de hoteluri vor fi nevoiti sa isi demoleze constructiile.

In prezent in Bulgaria sunt 200 de hoteluri pe piata, fiind puse in vanzare imediat dupa ce au fost terminate. Unul dintre motivele acestei situatii poate fi faptul ca proprietarii se intreaba cu ingrijorare daca vor profita de pe urma acestor cladiri.

Elena Ivanova, presedintele unui consiliu de oameni de afaceri din Sunny Beach recunoaste ca multi investitori nu au privit pe termen lung.

„Expertii avertizau de mai multi ani in legatura cu pericolele legate de construirea excesiva de hoteluri," spune aceasta. „Insa bulgarii nu cred in prognoze. Ei vor sa testeze pe cont propriu efectele investitiilor nechibzuite!"

Intre timp, constructia de imobile continua in Sunny Beach. 15 hoteluri sunt in constructie aici, toate in cea mai aglomerata parte a statiunii ce este deja acoperita de cladiri inalte. Ivanova spune ca municipalitatea a eliberat, de asemenea, 70 de autorizatii de construire a unor noi cladiri.

Dar problema nu se limiteaza numai la litoral. La Bansko, o statiune de ski renumita, Ivailo Ruhov, vice-primar, spune ca municipalitatea a eliberat 668 de autorizatii de constructie in doar 2 ani, 465 dintre acestea fiind pentru hoteluri noi.

Pe langa faptul ca aceasta masiva activitate de construire va distruge farmecul acestui orasel, odinioara adormit, dezvoltarea excesiva a acestuia a produs deja multe locuri neocupate in hoteluri si cladiri de apartamente.

Insa, potrivit declaratiei lui Ruhov, consiliul orasului nu intentioneaza sa opreasca deocamdata construirea de noi cladiri. „Nu avem motive legitime pentru a refuza acordarea de noi autorizatii de constructie investitorilor care au un dosar perfect si doresc sa investeasca in acest oras," spune el.

Rumen Draganov, reprezentant al Consiliului Turismului din Sofia, spune ca cei care construiesc hoteluri „nu trebuie condamnati – au nevoie de sustinere."

El se teme ca Bulgaria a pierdut deja multi turisti care se asteapta sa gaseasca spatii verzi cand merg in vacanta, precum si mai multa liniste.

Aceasta din urma lipseste adeseori, mai ales din cauza faptului ca autoritatile nici macar nu asfalteaza drumurile din jurul acestor noi cladiri.

„Pentru a atrage din nou turisti, vom avea nevoie de infrastructura si de reglementari," spune Draganov.

Dimitar Hadjinikolov, profesor de turism si fost ministru adjunct, spune ca Bulgaria nu a reusit sa aprecieze impactul turismului asupra mediului inconjurator.

„Produsul de turism este o combinatie de cladiri si mediu inconjurator," spune el. „Astfel incat atunci cand intregul teritoriu este ocupat de cladiri, calitatea si preturile se afla la niveluri mult mai scazute."

Daca profitul va continua sa scada, continua el, proprietarii hotelurilor nu vor avea nici o alta optiune decat cea de a demola cladirile existente si de a le inlocui cu alte produse, asa cum s-a intamplat in Spania.

„Cei care au investit ar trebui sa se gandeasca dinainte pentru ca piata este nemiloasa," adauga Hadjinikolov. Acesta se teme ca multi dintre investitorii in apartamente din statiuni se vor confrunta fie cu falimentul, fie cu un scenariu in care nu isi vor recupera costurile investitiei initiale.

POATE INDUSTRIA SA ISI REVINA PE CONT PROPRIU?

In timp ce unii dintre cei implicati in aceste afaceri cred ca guvernul trebuie sa dezvolte si sa aplice mecanisme mai bune de control, altii afirma ca tendintele economice naturale vor rezolva problemele industriei.

In mod cert, parlamentul nu pare a se grabi sa treaca la fapte. Timp de mai mult de trei ani, deputatii au amanat adoptarea unei legi referitoare la regiunea Marii Negre, care ar impune standarde mai bune de mediu si de proiectare pentru antreprenori.

In prezent, proiectul de lege este transferat neincetat intre diverse institutii, spune Donka Sokolova.

Savin Kovachev, ministru adjunct in cadrul Ministerului de Dezvoltare Regionala, considera ca proiectul de lege ar putea rezolva multe dintre problemele curente. Totusi, el nu crede ca parlamentul il va adopta prea curand.

Intre timp, spune el, nu exista „motive legale pentru refuzarea acordarii de autorizatii de constructie". „Planurile investitorilor pot fi nerezonabile, insa daca nu incalca legea nu este in puterea noastra sa le respingem," explica acesta.

Este lesne de inteles de ce Blagoy Ragin, presedintele Asociatiei Proprietarilor de Hoteluri are o abordare mai blanda asupra acestei crize, spunand ca ritmul construirii va scadea de la sine, pe masura ce antreprenorii constata ca nu mai sunt locuri disponibile.

„Un final fericit ar implica un investitor mare care ar cumpara o intreaga statiune, demoland hotelurile ineficiente si inlocuindu-le cu unele noi," spune Ludmil Ikonomov, reprezentant al Institutului de Modernizare Ecologica. „Insa acesta este doar un vis deocamdata."

Bebov este de aceeasi parere. „Viitorul nu le apartine celor ce construiesc hoteluri urate, ci celor care investesc in decizii interesante – si in cladiri cu spatii verzi intre ele."

Dar Rumen Draganov se teme ca afacerile bulgare nu sunt inca destul de mature pentru astfel de solutii imaginative si pe termen lung.

Insa tendinta negativa din industria de turism din Bulgaria pare a continua timp de mai multi ani de acum inainte, pana la o schimbare drastica a climatului politic sau economic.

Intre timp, fenomenul „zonelor moarte" ameninta sa se extinda printre statiunile montane si de pe litoral din tara.

Tatyana Dimitrova este jurnalista la postul Darik Radio din Sofia. Traducere de Lucian Gavril