Nivelul Dunarii a crescut, miercuri, in Bulgaria cu pana la 5 cm. Singura scadere a cotelor fluviului s-a inregistrat langa portul Silistra, scrie agentia Novinite.

Autoritatile spun ca situatia cea mai grava este in zona orasului Tutrakan, unde digurile sunt foarte putin rezistente. Deja a fost inundata zona rezidentiala si cea industriala a orasului, dupa ce un dig s-a rupt in apropierea satului Nova Cerna iar apa se apropie de spitalul local, informeaza Focus on line. Echipe de jandarmi fac eforturi sa refaca un stavilarul.

Presedintele Gheorghi Parvanov a declarat, miercuri, la Silistra, ca se impune modificarea Legii situatiilor de criza, pentru a se imbunatati coordonarea intre institutii si pentru combaterea coruptiei.

Autoritatile au prognozat pentru zilele urmatoarele cresterea cotelor Dunarii cu 14-16 cm la Ruse si Silistra. Autoritatile au prognozat pentru zilele urmatoarele cresterea cotelor Dunarii cu 14-16 cm la Ruse si Silistra. Situatia s-ar putea inrautati, in urmatoarele zile, avand in vedere ca se asteapta precipitatii.

La Vidin, Lom si Nicopole se pare ca pericolul a trecut. La Lom nivelul Dunarii atinsese, marti, 968 cm, fiind cel mai ridicat inregistrat vreodata.

600 de voluntari lucreaza la intarirea digurilor. O atentie speciala este acordata asa-zisului dig "valah", cu o lungime de 17 km, care apara orasul Vidin.

Guvernul Bulgariei a decretat, saptamana trecuta, starea de alerta in localitatile riverane Dunarii, din cauza cresterii alarmante a debitului fluviului. Regiunile aflate in pericol de inundatii sunt: Vidin, Montana, Vratza, Pleven, Veliko Turnovo, Rousse and Silistra.

Primarii localitatilor situate de-a lungul Dunarii sunt obligati, printr-o hotarare de guvern, sa avertizeze populatia in cazul pericolului de inundatii cu ajutorul sistemelor cu sirena si, la nevoie, sa evacueze organizat populatia.

Au fost luate toate masurile pentru informarea si avertizarea la timp a populatiei. Posturile locale de radio si televiziune transmit permanent situatii cu evolutia debitului Dunarii.