Autoritatile din Dolj erau vineri in alerta dupa ce masuratorile realizate de Institutul National de Cadastru in localitatile situate la est de Bistret si pana la raul Jiu arata ca apele vor acoperi complet unele localitati, a anuntat vineri ministrul de interne.

Vasile Blaga avertizeaza ca alte cinci localitati din judetul Dolj ar putea fi acoperite de apele revarsate ale Dunarii. Este vorba despre Macesu de Jos, Nedeea, Sapata, Plosca si Bistret.

Blaga a spus ca peste 600 de persoane din localitatile Macesu si Gighera din Dolj au ignorat sfatul autoritatilor si au revenit in gospodariile inundate.

Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii a luat masuri pentru prevenirea epidemiilor in judetele afectate de inundatii.

Autoritatile centrale au continuat sa evacueze oameni din localitatile situate la est de Bistret (Jud. Dolj) a anuntat ministrul Vasile Blaga, care insa nu a oferit detalii suplimentare despre numarul acestora.

Riscul inundatiilor in zona ramine foarte ridicat, iar mai multe localitati vor fi inundate complet, a mai spus Blaga dupa sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.

Autoritatile sunt nemultumite ca oamenii refuza sa isi paraseasca locuintele, in ciuda asigurarilor ca bunurile lor sint bine pazite.

"Important e sa actionam preventive cit mai repede si cit mai eficient. Adresez o rugaminte locuitorilor din zonele vulnerabile sa inteleaga ca masurile luate sunt menite sa ii protejeze. Nu vrem sa avem victime si ii asigur ca bunurile lor, a celor din localitatile deja evacuate sunt foarte bine pazite.

Nu este nevoie ca cetatenii sa isi delege paznici", a spus ministrul Mediului, Sulfina Barbu.

Potrivit ultimului bilant realizat de autoritati, numarul persoanelor evacuate este de 5.340, majoritatea din localitati din judetul Dolj. Apele au afectat 797 de case, din care 217 au fost distruse, alte 120 fiind in pericol de prabusire.

Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii (MS) a transmis vineri o circulara de atentionare Directiilor de Sanatate Publica (DSP) din judetele afectate de inundatii, care trebuie sa asigure permanenta in zonele respective si sa coordoneze intreaga activitate din punctul de vedere medical, la nivel de judet.

Circulara a fost transmisa Directiilor de Sanatate Publica din judetele Braila, Calarasi, Dolj, Mehedinti, Tulcea, Caras-Severin, Teleorman, Vaslui, Galati, Ialomita, Constanta si Giurgiu.

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a spus ca, avand in vedere contextul epidemiologic creat de inundatii si de numarul mare de persoane evacuate, a cerut Directiilor de Sanatate Publica sa aplice masurile din Planul de interventii in situatii de urgenta.

Pentru a preveni aparitia imbolnavirilor in randul populatiei, Directiile de Sanatate Publica trebuie sa desfasoare, la nivel local, printre altele, si actiuni de supraveghere epidemiologica a zonelor afectate si izolate.