Raportul scos din jobenul lui Radu Timofte contine agentii patogeni ai demisiei sau demiterii. SRI a ajuns Serviciul Roman de Ipoteze si scenarii usor cretine. Ce putem intelege din raportul SRI despre gripa aviara? Exista cel putin trei variante si tot atitea vesti proaste pentru Radu Timofte.

1. SRI a stiut, dar a tacut. In acest caz, Timofte trebuie demis pentru tainuire.

2. SRI a tacut pentru ca n-a stiut. In acest caz, Timofte trebuie demis pentru incompetenta.

3. SRI a vorbit trezit din somn. In acest caz, Timofte trebuie demis pentru ca inventeaza.

V-as sugera ultima varianta. Pentru o mai buna intelegere, sa derulam impreuna filmul la data de vineri, 19 mai. Intors de la Viena, seful statului il cheama la raport pe seful SRI. Pe la prinz, Radu Timofte anunta gifiind concluzia spionilor pe teme de aviara: “Bulibaseala!”. Dar ei, speonii, ce stiau?

Luati aminte la raspunsul lui Timofte: “Nu avem astfel de dosare. Nu am constatat, pina la aceasta data, o chestiune de siguranta nationala. O discutie cu ministrul Flutur l-a determinat (pe Traian Basescu) sa concluzioneze, cel putin Domnia sa, ca problemele sint mai mari decit pot fi cunoscute, cel putin la nivelul celor doua ministere.

Probabil ca de aceea mi-a si solicitat acest lucru si eu cred ca voi indrepta unele dispozitive de culegere de informatii si catre aceasta zona”. Dupa fata usor speriata, Timofte tocmai luase niste suturi prezidentiale.

Asta reiese si din propriile declaratii: “Dumnealui a insistat pe aceasta tema, ca SRI ar trebui sa se implice mai profund in ceea ce inseamna vinovatii, in mod special, sau persoanele care au incalcat legea, de s-a ajuns in situatia in care s-a ajuns acum cu gripa aviara”.

Va sa zica, vineri la prinz, Timofte era trezit brutal din hibernare. Speriat, s-a apucat repede de scris. Timofte si-a sintetizat somnul de sase luni in doi timp si trei miscari. Vineri seara, la ora 22.00, plicul cu simpatica poveste SRI a ajuns la Guvern.

Sa recapitulam: vineri la prinz nu era o problema “de siguranta nationala”, iar tot vineri spre seara, Timofte a ouat o margica de raport, cu informatii furate de pe la Flutur, de prin presa si de pe la politistii din Codlea. Ca sa para mai important, a bagat Ungaria, Slovacia si Olanda in conspiratia aviara. O insailare usor iresponsabila despre o chestiune de siguranta nationala!

Nu exista nici o proba care sa faca legatura intre importuri si aviara. Dimpotriva. Este imposibil ca puii de curca importati din pusta ungureasca in 17 ianuarie sa sucombe, daca au venit cu aviara in cioc, abia in perioada 23-24 aprilie, data decesului constatata de SRI.

Ca si cum nu era de-ajuns cu isteria nationala, Timofte comite o gafa de proportii, trecind-o peste granita. Ne-am plictisit sa ne injuram intre noi. Ia sa se indigneze si Europa de incompetenta, bilbiielile si prostia noastra! De risul curcilor!