La inceputul lunii decembrie, fostul sot al Claudiei Schiffer va sustine cinci spectacole in Bucuresti. Marele iluzionist se intoarce in tara marilor iluzii.

Organizatorii motiveaza ca au decis ca David Copperfield sa sustina cinci spectacole in Romania „ca sa ajunga la toata lumea”. Pe de o parte, in masura in care aceste spectacole sint benigne in efectele lor - si sint, nu avem nici un motiv serios sa ne indoim de asta -, oferta din luna decembrie e una generoasa si e de apreciat.

Pe de alta parte, daca privim acest eveniment din alta perspectiva, pentru tara noastra parca e putin cam mult. Oricit de talentat ar fi Copperfield si oricit de rafinate ii sint trucurile, acesta se va lovi in tara in care va veni in luna decembrie de o solida institutie a iluziei. Iata un inventar, incomplet, care va relativiza aceasta vizita plasata sub zodia magiei.

Intre marile performante ale magicianului Copperfield o numaram, fara dubiu, si pe aceea de a „face sa dispara” Statuia Libertatii din America. „Brokerii de putere” din Romania ii vor zimbi condescendent celebrului iluzionist: de ce nu ar face-o, cita vreme ei au facut sa dispara libertarea insasi.

Cu combustie de provenienta clar securistica, au intretinut iluzia democratiei, servind de fiecare data „poporului” surogate ieftine ale acesteia.

Apoi, istoria recenta si profunda a Romaniei e vizibil ocupata de o serie de ingineri financiari care au orchestrat disparitii al caror mister e, complice, in continuare intretinut; prin magie, miliarde de dolari s-au evaporat din banci, fonduri de investitii sau direct din pamint, mai ales din acele paminturi care sint irigate de petrol.

Recent, revista ,,Forbes’’ l-a mutat pe David Copperfield de pe locul opt pe pozitia a sasea in topul celor mai bine platiti oameni din divertisment. Mutarea facuta de prestigioasa publicatie e una care nu respecta intru totul adevarul.

Ar fi util ca redactorii acesteia sa arunce un ochi macar in topul celor mai bogati romani; e plin acolo de iluzionisti, pentru ca au facut sa dispara economia de piata, care au facut bani pentru sine facind sa dispara banii altora.

Nume? Vreti nume, domnule Copperfield? Sint multe si sint prezente in fiecare zi pe prima pagina a ziarelor; e important sa luati neaparat toate ziarele, pentru ca, de asemenea, efect subtil si pervers al iluziei, intr-un ziar apare macar un nume in plus care nu apare in altul.

Asa ca, bine ati venit acasa, David Copperfield! Va avertizam ca nu o sa ne uimiti din cale afara. Am fost martorii atitor iluzii si cobaii atitor magicieni incit iluzia „a ajuns la toata lumea” cu virf si indesat. Dar, inca o data, bine ati venit acasa; aveti macar ce invata.