Ce cauta Basescu in control la spitale? Nu e treaba presedintelui sa isi bage nasul in toate oalele din Romania.

Ziaristii care ii reprosau lui Emil Constantinescu izolarea intre zidurile Cotroceniului il suspecteaza pe Basescu de populism din cauza aparitiilor sale din ultimele zile. Accept ca actualul presedinte al Romaniei are o atitudine populista. Dar care e noutatea? Basescu n-a descoperit acum secretele populismului. Cind era ministru si, mai tirziu, ca primar al Bucurestiului se comporta la fel.

Se ducea sa vada cu ochii lui ce se intimpla sau nu se intimpla, adesea la volanul masinii sale. Ziaristii se tineau dupa el si inainte: cu o replica a lui Basescu puteai scoate un articol de pagina intii.

Pe vremea cind era primarul Capitalei si o parte insemnata a presei, care primea reclame din partea guvernului Nastase, nu mai parea interesata de ceea ce facea Basescu, inventivul primar a inaugurat actiunile de weekend, cu care si-a recapatat vizibilitatea.

E clar ca Basescu voia sa fie mediatizat, dar ce politician nu-si doreste asta? Cu siguranta ca nu i-a trecut aceasta dorinta de cind a ajuns presedintele Romaniei. Dar in noua lui calitate, presa oricum se tine dupa el. Atit le-ar trebui reporterilor acreditati „pe Cotroceni“ sa-l scape din ochi.

Ziaristii care il acuza pe Basescu azi ca anunta presa ori de cite ori face un pas in afara palatului, se fac ca uita ca zilnic se dau telefoane din redactii pentru a se afla programul presedintelui.

Daca biroul de presa de la Cotroceni nu le povesteste tuturor ce va face Basescu, apar acuzatii ca Presedintia oculteaza informatiile. Asa ca, atunci cind Basescu iese de la Cotroceni, chiar si cu automobilul expeditiei sale la Golden Blitz, presa o ia pe urmele lui.

Daca presedintele Romaniei vrea sa vada cu ochii lui ce se intimpla in spitale si la serviciul de ambulanta din Bucuresti, foarte bine face. Transmite astfel un mesaj omului de rind, ca nu trebuie sa se lase strivit de dictatura bunului plac si de jegul din spitale.

In loc sa tina discursuri, in urma unor rapoarte, Basescu prefera constatarile la fata locului, stiind ca acestea au un impact mai puternic. El mai stie un lucru, ca a cistigat alegerile promitind schimbari si mizind pe sperantele alegatorilor. Daca reforma in Sanatate s-ar simti, Basescu n-ar calca prin spitale.

Institutional, ma indoiesc ca acest gen de vizite duce la reformarea sistemului, fiindca e Basescu nemultumit de ceea ce vede intr-un spital sau in altul. Totusi, presiunea pe care el o exercita astfel nu e de minimalizat. E un semnal adresat nu numai opiniei publice, ci si somnolentei si nesimtirii din Sanatate. Nu cred ca pacientul de rind se simte mai bine auzind criticile lui Basescu.

Dar ceva curaj, cit sa le spuna infirmierelor sa-si faca meseria mai cu tragere de inima, tot capata.