Deputatul PSD Mihail Sireteanu si directorul general al MFA Mizil au fost deferiti miercuri justitiei pentru crearea unor firme capusa care au facut afaceri ilegale cu fabrica de armament. In urma acestor afaceri, MFA Mizil a inregistrat pagube de 6,6 miliarde lei vechi.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus miercuri trimiterea in judecata a lui Constantin Cazacu, director general la Fabrica armament MFA Mizil pentru efectuarea de acte de comert incompatibile cu functia ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Totodata, acesta va fi judecat pentru savarsirea infractiunii la Legea societatilor comerciale nr.31/1990, privind folosirea cu rea credinta a creditelor si pentru neanuntarea comisiei de cenzori si a consiliului de administratie despre existenta starii de incompatibilitate.

In acelasi dosar este judecat si deputatul PSD, Mihail Sireteanu, pentru complicitate la efectuarea de acte de comert incompatibile cu functia ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Din probele administrate de procurori a reiesit ca in perioada 2003-2004, cei doi inculpati au conceput si pus in aplicare un plan prin care au fost create doua societati comerciale - EMCO CAS SA si EURO BUSINESS SRL - menite sa desfasoare activitati comerciale privilegiate cu fabrica de armament MFA Mizil.

Conform DNA, aplicarea planului a fost posibila datorita relatiilor existente intre cei doi, care detineau pozitii importante in cadrul MFA Mizil si anume, Cazacu Constantin director general, iar Sireteanu Mihail, membru in Consiliul de Administratie pana la data 28 mai 2003.

Desi se aflau in situatie de incompatibilitate, cei doi inculpati au inlesnit incheierea unui numar de 17 conventii comerciale cu cele doua firme-capusa, in care erau fie actionari, fie aveau interese si care erau administrate de persoane paravan aflate in relatii de rudenie ori de prietenie cu cei doi.

Sireteanu a incalcat si Legea 161/2003, acumulind calitatile de deputat, membru al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Coruptie si pentru Petitii cu cea de cenzor al uneia dintre firmele capusa, arata DNA. Totodata, Sireteanu era actionar si la firma SC EURO BUSINESS SRL, administrata de ginerele acestuia.

Cazacu Constantin avea pe langa calitatea de director general la MFA Mizil si pe cea de actionar la EMCO CAS, contrar statutului fabricii de armament.

Din probele dosarului si analiza economico-financiara intocmita de specialistii DNA a reiesit ca singura ratiune pentru care au fost create cele doua firme a fost imbogatirea inculpatilor pe seama sumelor percepute de la MFA Mizil, activitatile desfasurate de cele doua firme avand caracterul de afacere de familie.

Din probele administrate a reiesit ca, urmare a afacerilor cu firmele capusa, fabrica de armament MFA Mizil a platit 4,69 miliarde lei catre EMCO CAS, respectiv 1,9 miliarde lei atre SC EURO BUSINESS SRL, fara ca aceste doua firme sa presteze vreo activitate aducatoare de venituri pentru MFA Mizil.

Dosarul a fost inaintat spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie.