Ca orice crestin cred in iertare. Iertarea vine insa numai in urma marturisirii, a recunoasterii pacatului si a parerii de rau fata de raul facut. Regretul profund va trebui dublat de smerenie, adica sa cauti sa vezi tot timpul barna din ochiul tau si mai apoi paiul din ochiul altora.

Lui Andrei Plesu i-a lipsit mai mult decat smerenia in editia speciala de duminica de pe Realitatea TV, moderata de Stelian Tanase.

A infierat cu convingere turnatoria la Securitate, a vorbit despre cat de bine se putea rezista presiunilor Securitatii uitand ca tocmai el se umilise in ultimul hal in fata dictatorului Ceausescu pentru a fi reprimit pe un post caldut.

Gabriel Liiceanu spunea ca are dreptul ca cetatean sa nu fie condus de un fost colaborator al Securitatii.

Ca membru al unei familii care a luptat cu arma in mana in M-tii Banatului, care a adunat ani de inchisoare politica sub comunisti mai multi decat varsta celor doi domni amintiti, care a fost risipita prin tot Baraganul si deposedata de toate bunurile am dreptul sa ma scarbesc atunci cand vad ca lupta anticomunista este tarata in mocirla si transformata intr-o disputa vindicativa.

Ori Plesu, Liiceanu, Paler etc. nu fac decat sa pacatuiasca prin acelasi "exhbitionism de puritate" la fel cum a facut si Mona Musca. Efectul va fi unul mult mai pervers decat pare la o prima vedere. Peste tot aud aceleasi vorbe: "cu totii au colaborat, cu totii sunt hoti, cu totii sunt vinovati..."

De aceea cred ca Dosariada va fi utila, nu pentru primenirea clasei politice (uitati-va la procentele lui Vadim Tudor), ci tocmai pentru asanarea morala a societatii, pentru gasirea adevaratelor caractere si modele de urmat de catre tinerii valorosi care pot schimba in cativa ani fata Romaniei.

Si Mona Musca si Carol Sebastian au gresit. Au regretat mai mult sau mai putin, dar au regretat fiecare. Lupta dusa dupa '89 impotriva comunismului si a structurilor mafiote ar trebui sa le dea dreptul la un alt gen de tratament.

Saul din Tars (Sf Pavel), cel mai mare prigonitor al crestinilor, se intoarce la crestinism si din prigonitor ajunge apostolul neamurilor. Si-a regreta trecutul, si-a inteles viitorul si in loc "sa se dea mai la o parte" a luptat cu toata puterea pentru apararea si promovarea unei credinte pe care o prigonise.

Daca Mona Musca, Andrei Plesu, Carol Sebastian, Sorin Rosca Stanescu, Octavian Paler si altii ca ei regreta cu adevarat raul facut in tinerete sunt obligati sa ne dovedeasca aceasta nu prin retragerea din arena ci printr-o lupta dusa pana la epuizare impotriva unui sistem caruia i-au cazut candva prada.