Adrian si Dana Nastase s-au prezentat, luni dimineata, la DNA, pentru o noua audiere in dosarul imobilului din strada Zambaccian. Fostul premier este acuzat, in aceasta noua cauza, ca ar fi primit bunuri in valoare de aproximativ 400.000 de euro. Nastase sustine, insa, ca aceasta suma este chiar valoarea termopanelor din imobilul situat in strada Zambaccian.

Procurorii anticoruptie cer o noua expertiza in apartamentul fostului premier, pentru care Adrian Nastase trebuie sa isi dea acordul.

La iesirea de la audieri, Nastase le-a declarat jurnalistilor ca aceasta noua cercetare este inutila, in conditiile in care el a pus la dispozitie terenul pe care s-a construit imobilul si ca, potrivit regulilor procedurale, un apartament ar fi trebuit sa-i revina gratuit.

Potrivit fostului premier, anchetatorii sunt interesati de valoarea constructiei si de parteneriatul care a existat intre fostul sef al guvernului si fostul secretar de stat de la ministerul transporturilor si constructiilor, Sergiu Sechelariu - transmite NewsIn.

In opinia lui Nastase, afacerea dintre ei a fost una echitabila, stabilita conform uzantelor in domeniu - fostul premier a contribuit cu terenul, iar Sechelariu s-a angajat sa ridice cladirea, indiferent de valoarea finala a lucrarii. "Apartamentul pe care eu l-am dobandit (in schimbul terenului adus in afacere - n.n.) nu pune nici o problema in legatura cu valoarea lui", a sustinut Nastase.

De asemenea, fostul premier a explicat ca i se pare nefireasca investigatia procurorilor, deoarece exista o actiune civila impotriva constructorului, actiune ce va lamuri daca fostul premier mai trebuie sa-i dea bani lui Sechelariu, sau invers.

Nastase a facut astfel referire la procesul pe care el si sotia sa l-au intentat constructorilor imobilului de la numarul 16 din Zambaccian, cerand despagubiri de aproximativ noua miliarde lei vechi. Procesul a fost deschis in iunie, iar ancheta DNA dateaza din ianuarie 2006.

Luni dimineata, Adrian Nastase a stat la DNA aproximativ o ora, timp in care a declarat ca a vazut doar o "foaie si jumatate de texte juridice fara temei". "Nu am vazut nicio proba. Am statut de invinuit, pentru ca altfel nu putea fi dispusa o expertiza. Printr-o expertiza ar trebui sa se vada contributia fiecareia dintre parti in ridicarea acestei constructii", a explicat fostul premier.

In dosarul Zambaccian, Adrian Nastase este invinuit pentru luare de mita, iar sotia sa, Dana Nastase, pentru complicitate la luare de mita.

Fostul premier ar fi primit de la Irina Jianu termopane, parchet si mobilier in valoare de aproximativ 400.000 euro, pentru a o mentine in functia de sef la Inspectoratul de Stat in Constructii.

O parte din aceste bunuri enumerate in dosarul Zambaccian au fost oferite prin intermediul firmei Vertcon Bacau, ai carei asociati au fost Irina Jianu si Sergiu Sechelariu - fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor, condus atunci de Miron Mitrea.

In acelasi dosar i s-a prezentat deja materialul probator si lui Ioan Paun, fost consul general al Romaniei in China si consilier economic la reprezentanta Romaniei din Shanghai.

Paun este invinuit pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la folosirea, in fata autoritatilor vamale, a unor documente falsificate. Prin intermediul lui Paun, Nastase ar fi primit mobila chinezeasca in valoare de peste 100.000 de euro.