Scriu acest text la cel putin doua saptamani dupa ce nu mai ruleaza in cinematografele bucurestene dintr-un motiv foarte simplu: n-as fi putut sa ofer o recomandare de (ne)vizionare, cata vreme nici acum nu am reusit sa ma decid daca filmul mi-a placut sau nu.

O astfel de pelicula ar reclama o cronica in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca, la prima vedere, nimic din ceea ce se intampla pe ecran nu este ce pare, de unde si necesitatea „decriptarii“. Cum nici spatiul si nici profilul prezentei rubrici nu permit o astfel de abordare, va recomand calduros cronica lui Mihnea Columbeanu de pe Liternet.

Singurele certitudini pe care ni le ofera „Ryna“ sunt debutul promitator al Doroteei Petre („Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii“ a fost turnat ulterior, chit ca a aparut pe ecrane mai devreme) si faptul ca, desi filmul avea un potential insemnat, autorii au lasat sansa sa le scape printre degete.

Nici nu e de mirare, cata vreme scenariul este scris de un elvetian care, oricata ciocolata Milka ar fi mancat si oricate marmote ar fi admirat in Alpi, n-are cum sa inteleaga magia Deltei noastre.

Daca s-a dorit surprinderea pe pelicula a unui taram uitat de Dumnezeu care face fata cu greu tranzitiei, nu s-a reusit.

Daca pilonul central este reprezentat de drama unei adolescente care traieste izolata de civilizatie, tarata de un tata autoritar care si-ar fi dorit un baiat, nici atat. Pare ca regizoarea si-a facut un plan de bataie, a schitat ideile principale, dupa care a uitat sau a renuntat sa le mai dezvolte. Este, daca vreti, ca o carte din care au disparut toate paginile, cu exceptia cuprinsului.

Cu toate acestea, „Ryna“ nu este un film prost. Se pot gasi numeroase argumente in favoarea sa, incepand de la jocul actorilor, naturaletea actiunii si terminand cu imaginile chiar frumoase. Dar, din pacate, nu e suficient. Daca nu ar fi durat o ora si jumatate, as fi zis ca e vorba de un trailer. Asa ca asteptam in continuare filmul...

Ryna

Romania, 2005

Regia: Ruxandra Zenide

Scenariul: Ruxandra Zenide & Marek Epstein

Distributia: Doroteea Petre, Valentin Popescu, Matthieu Rose, Nicolae Praida, Aura Calarasu, Theodor Delciu, George Custura

Drama, 94 minute

Rating IMDB: 7,1/10

Rating SFin: 7/10