Jimmy Wales, creatorul encicplopediei online Wikipedia, a anuntat ca lucreaza la un nou motor de de cautare pe internet, care va fi lansata in primul trimestru al anului 2007. Proiectul va fi realizat pe aceiasi tehnica pe care se bazeaza si portalul Wikipedia, inaugurat in ianuarie 2001, relateaza site-ul timesonline.co.uk.

Noua creatie a lui Wales a fost botezata Wikiasari , un cuvant creat din alaturarea cuvantului hawaian „wiki”, care inseamna repede si termenul japonez „asari”pentru cautare minutioasa.

Proiectul va fi realizat de compania lui Wales, Wikia, in colaborare cu portalul Amazon.com, finantarea fiind asigurata atat de amazon.com, cat si de doi afaceristi din orasul Silicon Valey.

Wikiasari este conceput ca o concurenta serioasa pentru Google sau Yahoo.Wales este convins ca varful de popularitate atins de Google ii expune la fel de mult si minusurile site-ului. Acestea sunt rezultatul algoritmului folosit de Google si care, in esenta face ca decizia sa fie luata de computer.

Cu alte cuvinte, spune Wales, computerul decide daca o pagina de internet este buna sau nu, in timp ce pentru Wales este clar ca numai mintea umana poate sa ia o decizie buna in aceasta privinta si asta in numai cateva secunde.

Jimmy Wales, in varsta de 40 de ani, subliniaza faptul ca motorul de cautare la care lucreaza se va baza, nu se stie in ce masura, pe decizia umana, probabil a miilor de colaboratori benevoitori ai enciclopediei online.

„Google-ul este deja manipulabil de catre spammeri si interesele comerciale ale diverselor site-uri care au invatat cum se poate face acest lucru. Un motor de cautare nou ar ajuta la evitarea acestei manipulari, cel putin pentru un timp” a declarat Jimmy Wales pentru The Times.

Wales este convins ca noul motor de cautare va fi si un business de succes, prin reclama pe care o va atrage. "Daca vor simti ca e ceva de calitate, oamenii vor veni spre acest motor", este convins creatorul Wikipedia.