Prefectii vor ataca la instantele de contencios administrativ toate hotararile consiliilor locale prin care sunt introduse taxe ecologice, de tranzit si de salubrizare pentru autovehiculele care tranziteaza frontierei de stat, iar ordonanta privind taxele de la Giurgiu va fi abrogata.

Anuntul a fost facut, miercuri, de purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, la finalul sedintei saptamanale a Executivului.

Taxele de salubrizare - anulate la Giurgiu si Nadlac

In paralel cu discutiile de la Guvern, s-a desfasurat si sedinta extraordinara a Consiliului Local Municipal Giurgiu, in urma careia s-a stabilit anularea taxei de tranzit si suspendarea, pe o perioada nedeterminata, a taxelor de ecologizare si salubrizare. Aceste plati raman suspendate pana cand Executivul va lua o decizie in privinta lor.

Taxa de salubrizare a fost suspendata si la Vama Nadlac, in urma protestelor de marti noaptea, a soferilor de tir. Primarul localitatii, Vasile Ciceac, a declarat, insa, ca aceasta taxa reprezinta singura sursa de ecologizare a orasului.

Intre timp, prefectul judetului a anuntat ca va ataca in instanta hotarea Primariei Nadlac, urmand ca aceasta institutie sa gaseasca alte surse financiare pentru salubrizarea orasului.

Tariceanu nu a fost de acord cu astfel de taxe

Inaintea inceperii sedintei de Guvern, primul ministru a explicat ca trecerea din Romania in Bulgaria trebuie sa se realizeze asemenea celei din Franta in Germania, motiv pentru care nu va accepta nici un punct de vedere antieuropean.

"Trebuie sa luam o hotarare in acest sens, sa stabilim ceea ce e de facut la nivelul Guvernului. Nu este o problema legata in special de Guvern, ci de autoritati locale, dar nu putem sa ramanem nepasatori la ceea ce se intampla. Mi se pare absolut firesc ca, odata cu intrarea in UE, regulile europene sa se aplice si la granita dintre Romania si Bulgaria" - a adaugat seful Executivului.

Cum s-a declansat scandalul

Protestele din Vama Giurgiu au izbucnit la sfarsitul saptamanii trecute, cand camionagiii nu au mai vrut sa plateasca initial taxa de tranzit, iar apoi nici pe cea de ecologizare. Pe fondul acestor nemultumiri, autoritatile locale au decis sa suspende temporar aceste taxe.

Si la Vama Nadlac, aproximativ 300 de soferi de tir au blocat, in noaptea de marti spre miercuri, drumul catre vama aradeana, protestand fata de aplicarea taxei de ecologizare. Primarul orasului a decis, de asemenea, suspendarea acestei plati.