Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a inaintat joi grupului Rompetrol un document care atesta indeplinirea tuturor obligatiilor asumate la privatizarea rafinariei Petromidia. Anuntul a fost facut de companie, printr-un comunicat oficial.

Initiativa AVAS - institutie condusa de liberalul Teodor Atanasiu si anterior de un alt liberal, Razvan Orasanu, - pica in plin proces al statului contra companiei conduse de Dinu Patriciu.

Teodor Atanasiu a fost pana la mijlocul anului 2004 angajat al lui Dinu Patriciu. El a fost administratorul uneia dintre firmele care fac parte din Grupul Rompetrol, Palplast SA Sibiu, specializata in producerea de tevi din polietilena.

Un gest similar a fost facut pe 8 noiembrie 2005 si de catre premierul Calin Popescu Tariceanu care a declarat in fata Parlamentului ca retinerea lui Patriciu a fost "o situatie de abuz". Declaratia survenea pe fondul litigiul deschis de The Rompetrol Group (Olanda) la Banca Mondiala unde statul roman era reprezentant de Guvern.

Grupul Rompetrol a preluat in luna februarie a anului 2001, de la Fondul Proprietatii de Stat, Complexul Petrochimic Midia Navodari (Petromidia), al carui nume a fost ulterior schimbat in Rompetrol Rafinare.

In acest moment, pe rolul instantei de judecata se afla un proces in care boss-ul Rompetrol este acuzat, alaturi de alte persoane aflate in conducerea companiei, de delapidare si alte infractiuni economice cu privire la preluarea unei creante din Libia la preluarea Rompetrol (pe atunci de stat).

Seful AVAS, Teodor Atanasiu, nu a oferit nici o explicatie pentru emiterea acestui document care exonereaza compania colegului sau de partid de o parte dintre acuzatiile aduse de procurori.

Decizia AVAS survine cu cinci zile inainte de noul termen dat de magistratii Tribunalului Bucuresti in proces.

HotNews.ro va reveni in editia de vineri cu noi informatii in legatura cu decizia AVAS