Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu a trimis, luni, printr-un curier, demisia din functia de ministru de Externe la Secretariatul General al Guvernului.

Mihai - Razvan Ungureanu, a anuntat duminica, intr-o conferinta de presa, ca luni isi va depune demisia scrisa la Guvern. "Imi asum responsabilitatea de a nu-l fi informat pe premier despre soarta celor doi romani din Irak", a spus Ungureanu.

Desi a declarat ca asupra acestei probleme - informarea premierului in legatura cu acest caz - "este o diferenta de opinii intre premier si mine", Ungureanu a acceptat cererea lui Tariceanu de a pleca din functia de ministru al Afacerilor Externe.

Mihai - Razvan Ungureanu a facut referire la relatia existenta intre el si Tariceanu atat in Guvern, cat si in cadrul PNL. "In aceste circumstante, am un singur raspuns, de onoare, prin care imi asum orice vina, orice responsabilitate. In concluzie, ii voi prezenta miine demisia mea in scris", a adaugat Ungureanu.

Referindu-se la cererea premierul Tariceanu, Mihai-Razvan Ungureanu a afirmat ca primul ministru i-a adus doua argumente. "In primul rand un argument de autoritate potrivit caruia primul ministru trebuie sa aiba o relatie clara cu toti membrii Cabinetului.

In al doilea rand, mi-a adus un argument politic, domnia sa fiind presedintele partidului din care cu onoare fac parte", a precizat ministrul demisionar, care a adaugat ca nu are nici o intentie de a parasi PNL.

Ungureanu a mai spus ca, tot duminica, a avut o discutie telefonica cu presedintele Traian Basescu si si-a exprimat speranta ca sa se poata intalni cu seful statului in timpul programului de lucru, la Palatul Cotroceni. El a refuzat sa spuna daca aceasta convorbire a avut rol de consultare sau de informare.

In ultimele doua zile, Ungureanu a fost in centrul unei controverse politice generate de cererea premierului Tariceanu de a demisiona. Desi un comunicat oficial al Guvernului anunta ca Ungureanu ar fi acceptat sa-si dea demisia, sambata au aparut informatii conform carora aceasta cerere ar fi fost refuzata.

Update: Premierul Tariceanu a declarat, luni, ca Mihai Razvan Ungureanu va asigura conducerea MAE pana la numirea persoanei care va prelua portofoliul de ministru. Premierul a precizat ca se va consulta cu colegii sai asupra persoanei care va ocupa acest post.