Shaun Murphy a castigat in Malta al doilea titlu din cariera, dupa victoria in Campionatul Mondial din 2005 si isi doreste acum sa devina numarul 1 in clasamentul jucatorilor de snooker.

In finala de la Portomaso, Murphy l-a invins pe Ryan Day cu 9-4. Acest rezultat il urca pe locul 5 in ierarhia provizorie.

"Sa devin numarul 1 este mai mult decat castigarea titlului mondial, este cel mai important obiectiv al meu. Ma antrenez si joc pentru a ajunge acolo. Nu vreau sa fiu numarul 2", a declarat Murphy dupa finala.

Ultimul act de la Portomaso n-a avut istoric. Dupa prima sesiune, Murphy conducea deja cu 6-1 si sansele lui Day de a castiga primul trofeu din cariera deveneau din ce in ce mai mici.

Prima parte a sesiunii de seara a fost echilibrata, cei doi castigand alternativ cate doua jocuri. Deja impacat cu infrangerea evidenta, Day a mai luat un joc, dar la 8-4 Murphy a preluat controlul si a punctat decisiv.

Cea mai buna saptamana din cariera lui Day se incheie cu un cec de 15.000 de lire sterline si cu urcarea pe locul 12 in clasament. In schimb, Murphy va duce acasa cecul de 30.000 de lire sterline destinat castigatorului.

"Niciunul dintre noi nu a jucat bine in prima sesiune, amandoi am fost nervosi. Stiam ca nu era totul terminat cand conduceam cu 6-1 si spre final, cand el s-a apropiat putin, devenisem cam disperat. Dar trebuie sa astepti ocazia potrivita" a spus la final campionul.

In timp ce galezul Day era dezamagit de infrangere: "Am avut destule ocazii in prima sesiune. Puteam sa egalez la 1, dar am ajuns sa fiu condus cu 4-0 ceea ce nu mi-a convenit. Am fost dezamagit de felul in care am jucat in prima sesiune. Totusi am avut o saptamana buna aici si am castigat cateva meciuri frumoase."