Comisia juridica a Senatului a modificat marti seara un articol din legea refrendumului, unul dintre cele pe care deputatii l-au adoptat in sedinta de marti. Senatorii juristi au lucrat pe o initiativa de modificare a legii care a fost deja trimisa inapoi, spre reexaminare, de presedintele Traian Basescu.

Acesta a cerut modificarea articolului care prevede ca organizarea referendumului sa nu poata avea loc simultan ori cu mai putin de sase luni inainte de orice fel de alegeri nationale si cu 45 de zile dupa organizarea acestora.

Senatorii au votat in unanimitate ca perioada de interdictie de dinainte de alegeri sa fie diminuata trei luni. Dupa dezbaterea in plen, noua modificare urmeaza sa fie ajunga in... Camera Deputatilor, care este forul decizional.

Asta inseamna ca deputatii vor trebui sa mai discute o data o prevedere legislativa, desi au decis, marti, ca referendumul nu poate fi organizat simultan sau cu sase luni inainte de alegeri.

Senatorul PSD Antonie Iorgovan considera ca „modificarea de la Camera este una, iar cea de la Senat este alta. Nu au nici o legatura una cu alta, chiar daca sunt la acelasi articol. Modificarea la legea referendumului facuta de deputati va merge spre promulgare asa cum este.

In ceea ce priveste modificarea pe care am operat-o azi la comisia juridica din Senat, ea va parcurge traseul normal si va merge spre Camera Deputatilor. La randul lor, deputatii juristi vor face sau nu modificari. Chiar daca sunt doua modifiari la acelasi articol fiecare isi va parcurge drumul normal.”

Deputatul PC Sergiu Andon a declarat pentru HotNews.ro ca nu mai exista nici o sansa ca cele doua variante sa fie coroborate: „Ce s-a decis azi la Camera Deputatilor va merge spre promulgare cu forma adoptata de plen. Ce va veni de la Senat, adica modificarea pe acelasi articol, va fi luat in discutie separat si vom decide atunci daca ramane in forma senatorilor sau daca o schimbam. Camera este forul decizional.”

Nehotaratii

Situatia ilogica in care parlamentarii discuta de doua ori acelasi articol este posibila avand in vedere faptul ca anul trecut, in luna martie, au fost depuse doua initiative legislative de modificare a legii referendumului, la o distanta de 13 zile.

Prima varianta a fost cea a liberalilor Horea Uioreanu si Mircea Pusca si a democratilor Augustin Zegrean si Daniel Buda, pe 16 martie, urmata de cea a udemeristilor Seres Denes si Antal Arpad Andras, pe 29 martie.

Aceasta din urma a trecut prima de legislativ, ajungand pana la presedintele Romaniei. Traian Basescu a trimis actul normativ inapoi la Parlament, pentru reexaminare, pe 15 ianuarie 2007.