Presedintele Traian Basescu a trimis miercuri, Parlamentului Romaniei, cererea de reexaminare a Legii privind anularea obligatiilor bugetare inregistrate la finele anului 2003 de IMM-urile din industria berii. Motivatia presedintelui este ca masura contravine legislatiei europene, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Traian Basescu atrage atentia ca potrivit art. 148 alin 2 din Constitutia Romaniei, actul normativ transmis de Parlament spre promulgare contravine art. 87-89 din Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene si legislatiei secundare adoptate in baza acestuia, se arata in comunicat.

Potrivit acestor prevederi, dar si a procedurilor nationale in domeniul ajutorului de stat, „ajutoarele acordate de state prin intermediul resurselor de stat, sub orice forma, sunt incompatibile cu piata comuna”.

In cererea de reexaminare se arata ca ajutoarele care pot fi considerate compatibile cu piata comuna sunt legate de o investitie initiala, de un proiect de cercetare-dezvoltare, de instruire a angajatilor, de ocupare a fortei de munca, de protectie a mediului, precum si alte domenii, aprobate de Comisia Europeana.

Astfel, obiectul de reglementare a legii nu se incadreaza in normele europene, respectiv normele interne.

Totodata, Traian Basescu aminteste ca, pe parcursul negocierilor pentru aderarea Romaniei la structurile Uniunii Europene, Romania si-a asumat obligatia de a nu mai acorda inlesniri fiscale.

Presedintele considera necesar, avand in vedere atat prevederile Constitutiei Romaniei, precum si prevederile europene, ca pe viitor propunerile legislative sa fie verificate si din punctul de vedere al compatibilitatii cu legislatia europeana, potrivit angajamentelor asumate de Romania pentru procesul post-aderare.

Marti, Traian Basecu a afirmat, la sedinta de bilant a DNA, ca va retrimite Parlamentului legea privind anularea obligatiilor bugetare ale IMM-urilor din industria berii.

“Sigur, legea se afla la promulgare, cu certitudine o voi trimite inapoi, dar iata cum se manifesta impletirea intre infractori si oamenii politici care nu fac nimic altceva decat sa faca legi pentru infractori", a declarat seful statului.