Planurile Statelor Unite privind un eventual atac aerian impotriva Iranului ar viza atat complexele nucleare, dar si cea mai mare parte a infrastructurii militare a acestei tari.

Potrivit BBC News Online, in cazul in care ar fi declansat, un asemenea atac ar viza bazele aeriene, navale, instalatiile de lansare a rachetelor si centrele de comanda si control ale armatei iraniene.

Surse diplomatice au declarat pentru BBC ca oficialii din cadrul Comandamentului Central al armatei americane din Florida au selectat tintele de pe teritoriul Iranului. Printre aceste tinte se afla complexele nucleare de la Natanz, Isfahan, Arak si Bushehr.

In cazul unui atac, armata americana ar putea folosi bombardierele "invizibile" B2 pentru a putea distruge instalatiile nucleare subterane de la Natanz, situate la 25 de metri sub pamant.

Corespondentul BBC la Teheran, France Harrison, a declarat ca iranienii sunt preocupati de un eventual atac al Statelor Unite, cu toate ca autoritatile sustin ca nu este nici un motiv de ingrijorare.

Analistii pe problemele Orientului Mijlociu au declarat recent ca se tem ca un eventual atac asupra Iranului ar putea avea consecinte dezastruoase.

Sir Richard Dalton, fostul ambasador al Marii Britanii la Teheran, a declarat pentru BBC un eventual atac american ar incuraja guvernul iranian sa isi dezvolte arsenalul nuclear pe termen lung.

Anul trecut Iranul a reluat programul de imbogatire a uraniului, proces prin care se poate obtine atat combustibil pentru centrale nucleare, cat si material pentru o bomba nucleara.

Autoritatile de la Teheran insista ca acest program este dezvoltat in scopuri pasnice, insa tarile occidentale suspecteaza Iranul ca incearca sa construiasca bomba nucleara.

Consiliul de Securitate al ONU a somat autoritatile iraniene sa suspende programul de imbogatire a uraniului. In cazul in care nu se conformeaza, Iranul ar putea face fata sanctiunilor economice.

Ahmadinejad refuza suspendarea imbogatirii uraniului pentru negocieri

Mahmoud Ahmadinejad

Liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat, marti, ca Iranul este dipus sa negocieze dosarul nuclear, dar nu va accepta conditii preliminare pentru suspendarea procesului de imbogatire a uraniului, asa cum prevede o rezolutie adoptata de Consiliul de Securitate, relateaza Reuters.

"Pentru a discuta, Occidentul pune o conditie care ne priveaza de dreptul nostru. Ne cer sa ne oprim activitatile de imbogatire a uraniului".

"Am declarat ca vrem negocieri si discutii sub conditii echitabile, fara clauze preliminare", a spus Ahmadinejad intr-un discurs difuzat de televiziunea publica, cu o zi inainte de expirarea termenului limita impus de ONU pentru suspendarea activitatilor nucleare.

"Noi le spunem: cum pot uzinele voastre de imbogatire a uraniului sa continue sa functioneze cand ne cereti sa ne suspendam activitatile", a subliniat el.

"Daca insistati asupra faptului ca ar trebui sa ne sa inchidem instalatiile de producere a combustibililor nucleari pentru a relua negocierile, o vom face doar cu conditia ca si voi sa sa renuntati la instalatiile similare", a precizat liderul iranian.

Statele Unite si cativa dintre aliatii sai cred ca Teheranul cauta sa dezvolte arme de distrugere in masa. In schimb, oficialii iranieni spun acest program este dezvoltat numai in scopuri pasnice, si anume pentru generarea de electricitate.