S-a nascut in Israel din parinti evrei din Romania, locuieste in Canada, este castigatorul, printre altele, al unui premiu Emmy pentru “Jurnalism de investigatii” si tocmai a prezentat la New York pretinsele sicrie ale lui Isus Cristos si ale Mariei Magdalena. Il cheama Simcha Jacobovici.

Jacobovici a devenit unul dintre cele mai controversate personaje din lume dupa ce un film pe care l-a scris, regizat si finantat impreuna cu James Cameron - realizatorul “Titanicului” - dezvaluie existenta mormintelor lui Isus si ale familiei acestuia.

Lasand la o parte controversa iscata in jurul productiei sale, Simcha este unul dintre cei mai cunoscuti realizatori de filme documentare, fiind gazda emisiunii “The Naked Archaeologist” de pe canalul History, iar articolele sale au fost publicate in “New York Times”, “Boston Globe” sau “Toronto Star”.

Am stat de vorba cu realizatorul documentarului “Mormantul uitat al lui Isus” dupa prezentarea controversata avuta la New York. Intr-o sala din Biblioteca Centrala din Manhattan, inconjurati de peste 200 de ziaristi, Simcha mi-a vorbit intr-o romana fluenta despre legaturile sale cu Romania, despre vizitele in tara noastra si despre parintii sai, evrei nascuti la Iasi.

De altfel, in 2000, Simcha Jacobovici a dezvaluit in orasul din Moldova o placa comemorativa in locul in care a fost impuscat tatal sau in timpul pogromului populatiei evreiesti.

In acelasi an, el a realizat un film documentar despre tragedia vasului STRUMA, care transporta refugiati evrei spre Palestina in 1942 si care s-a scufundat in Marea Neagra. Filmul a fost prezentat inclusiv la Bucuresti, unde Simcha revine ori de cate ori are ocazia.

L-am intrebat pe Simcha despre filmul sau si acuzatiile pe care i le-a adus adus deja Biserica Ortodoxa romana. “Cum poate sa ma acuze ei de ceva inainte sa vada filmul sau sa citeasca cartea?”, se intreaba Simcha, adaugand ca “nici unei Biserici n-ar trebui sa-i fie frica de adevar”.

Descoperirile prezentate in documentar sunt fapte reale, stiintifice, crede realizatorul, adaugand ca el nu face altceva decat sa investigheze si sa redea adevarul.

E constient de impactul pe care filmul il va avea asupra celoerr 1.5 miliarde de crestini? “Eu sunt reporter si prezint fapte, dar cred ca, daca descoperirile noastre se vor dovedi adevarate, credinciosii crestini ar trebui sa iasa intariti si nu slabiti din asta”.

Presupusul mormant al lui Isus a fost descoperit in 1980 in Ierusalim. Cercetarea lui nu a fost posibila, din cauza lipsei mijloacelor tehnice in acea perioada, insa in 2002 Simcha Jacobovici incepe documentarea pentru filmul sau utilizand camere cu senzori si roboti.

Potrivit documentarului, zeci de teste ADN si expertize stiintifice duc, in cele din urma, la concluzia ca mormintele apartin lui Isus, Mariei Magdalena si fiului lor, Iuda.