Guvernul se reuneste, luni, la ora 11:00, intr-o sedinta extraordinara convocata de premierul Calin Popescu Tariceanu, in care acesta a anuntat ca va propune amanarea alegerilor europarlamentare, programate pentru 13 mai. Presedintele si premierul au schimbat, duminica, trei scrisori pe tema prezentei sefului statului la sedinta Executivului.

Moda scrisorilor

Presedintele Traian Basescu i-a trimis premierului o scrisoare in care ii comunica decizia de a participa la sedinta si ii cerea sa i se comunice ora acesteia, informeaza Administratia Prezidentiala. Seful statului va cere Executivului sa nu amane organizarea scrutinului.

In replica, seful executivului i-a transmis presedintelui o scrisoare in care aprecia ca prezenta sefului statului la sedinta Guvernului este nejustificata.

„Va aduc la cunostinta ca, avand in vedere prevederile Constitutiei pe care le-ati invocat, prezenta dumneavoastra nu este justificata.

Mai precis, nu ne aflam in nici una din situatiile constitutionale care permit Presedintelui Romaniei sa participe la sedintele de Guvern. Nu suntem in situatia, prevazuta de art. 87 din Constitutia Romaniei, intrucat decizia privind organizarea alegerilor pentru Parlamentul European nu este una de politica externa, ci de politica interna.

Nu ne aflam nici in situatia prevazuta de art. 86 din Constitutie, potrivit careia Presedintele Romaniei poate consulta Guvernul in probleme urgente si de importanta deosebita, deoarece in privinta organizarii alegerilor pentru Parlamentul European nu aveti nici o competenta constitutionala sau legala”, scrie premierul.

Raspunsul lui Traian Basescu a venit prompt, acuzandu-l pe premier de incalcarea Constitutiei prin incercarea de a-i interzice participarea la dezbatere, si de "dispret fata de cetatenii romani".

Presedintele s-a aratat surprins de mesajul premierului si i-a replicat ca nu este in masura sa ii interzica exercitarea atributiilor ce ii revin intrucat nu are "dreptul legal si nici calificarea morala".

Tariceanu trimite PD in opozitie

Premierul Tariceanu a propus, sambata, intr-o conferinta de presa, amanarea alegerilor pentru Parlamentul European si a anuntat convocarea pentru luni, 12 martie, a unei sedinte speciale de Guvern pentru a decide amanarea europarlamentarelor.

Primul ministru Calin Popescu Tariceanu a declarat, sambata seara, dupa sedinta Delegatiei Permanente a PNL, ca membrii democrati in Guvern trebuie sa se hotarasca daca sunt sau nu de partea premierului.

"Ultima decizie in Guvern apartine primului-ministru. Membrii din Guvern ai PD trebuie sa se hotarasca: ori sunt solidari cu primul ministru, ori, daca nu, poate vor sa faca parte din opozitie", a declarat Tariceanu.

El a adaugat ca nu a cerut aprobarea PD inainte de a propune amanarea europarlametarelor pentru ca este “o decizie luata in calitate de premier”.

Reactia democratilor: amanarea alegerilor este imposibila

Reprezentantii Partidului Democrat au reiterat ca nu sunt de acord cu decizia premierului de a amana alegerile europarlamentare. Presedintele partidului, Emil Boc, a cerut, duminica, la o conferinta de presa, convocarea unei sedinte extraordinare a Consiliul National de Conducere a Aliantei pe aceasta tema.

Mai mult, liderul PD a mentionat ca democratii vor ramane la guvernare, chiar daca conservatorii le-au cerut sa plece, iar premierul Tariceanu i-a trimis in opozitie.

"Asemenea decizii nu pot fi luate decat prin participarea partenerilor de Alianta. Vom solicita si un punct de vedere al celor de la UDMR. Constitutional, amanarea alegerilor nu este posibila. Acum trei saptamani a fost publicata o ordonanta de urgenta care interzice amanarea oricaror operatiuni electorale" - a adaugat liderul democrat.

Tariceanu se sprijina pe Opozitie

Controversele dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu pe tema alegerilor europarlamentare au starnit reactii din partea partidelor politice. PSD si PC s-au declarat de acord cu decizia premierului de a amana alegerile si si-au argumentat punctele de vedere in conferinte de presa pe care le-au sustinut duminica.

Secretarul general adjunct al PC, Codrin Stefanescu: "Decizia premierului Tariceanu este inteleapta. Asteptam ca PD sa treaca in opozitie pentru ca este principalul vinovat pentru criza politica".

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu: "Daca vom amana alegerile pentru la toamna, vom avea posibilitatea sa depasim pana atunci crizele interne. Premierul Tariceanu trebuie sa prezinte o noua formula de guvern care sa asigure iesirea din blocajul politic in care se afla Romania in acest moment".

Si reprezentantii PRM au declarat ca sunt de acord cu amanarea datei pentru alegerile europarlamentare.

Liderul UDMR, Marko Bela , s-a aratat destul de prudent. El a declarat ca formatiunea sa este impotriva amanarii, dar a precizat ca va discuta cu ministrii Uniunii pozitia pe care acestia o vor adopta la sedinta de Guvern.