Oamenii fara adapost reprezinta o problema majora pentru societatea din Romania. Ultimul studiu facut pe aceasta tema apartine organizatiei “Samusocial” si dateaza din 2004. Numai in Bucuresti sunt aproximativ 5000 de persoane care traiesc pe strazi.

Centre sociale sau adaposturi ale primariilor exista doar in trei din cele sase sectoare ale Capitalei si nu pot gazdui decat 5% din numarul total - adica mai putin de 300 de suflete.

Cazurile celor de la adaposturile “Casa Ioana” si “Casa Cupa” reprezinta eforturile unor oameni pentru a rezolva o problema grava.

Raman totusi cateva mii de persoane care dorm in scari de bloc, subsoluri, canale, intre tevi de termoficare sau prin piete. Anual mor aproape 300 dintre ei pe strazile Bucurestiului.

Fotoreportaj la adaposturile Casa Ioana si Casa Cupa

Organizatia Samusocial desfasoara mai ales activitati in regim de urgenta - asistenta medicala si consiliere pentru oamenii fara adapost.

Echipele mobile de noapte, asistenti sociali si voluntari, merg prin tot Bucurestiul, ofera supa calda sau ceai oamenilor, asigura ingrijiri medicale direct pe strada sau ii transporta pe cei bolnavi la un spital.

In functie de gravitatea cazurilor vazute in fiecare seara, echipele mobile aduc cateva persoane la adapost pentru o masa calda, o baie si o noapte intr-un pat.

La adapostul “Casa Ioana”, traiesc in jur de 65 de oameni, de toate varstele. Cei care vin aici sunt evaluati de asistentii sociali si trebuie sa demonstreze vointa si capacitatea de a se reintegra in societate.

Oamenilor li se cauta de munca, li se refac cartile de identitate sau certificatele de nastere, sunt consiliati pentru a gasi o solutie.

Dupa o perioada de 3 pana la 9 luni (cu posibilitate de prelungire), cei care locuiesc in acest adapost trebuie sa incerce sa isi gaseasca o camera cu chirie.

Primaria sectorului 3 a inchiriat doua etaje ale unui camin de liceu pentru a oferi adapost si asistenta persoanelor fara locuinta (Casa Cupa). Aici traiesc 120 de persoane, majoritatea varstinici, dar si tineri stransi din canalele din zona Dristor.

In afara de pat si plata utilitatilor, Primaria le ofera asistenta medicala, posibilitatea inscrierii la un medic de familie, internari pentru cazurile mai grave, o masa calda pe zi, articole sanitare si programe de reintegrare in societate.

In 2006, au gasit servici pentru 100 de persoane, altor 200 li s-au obtinut documente de identitate. S-au intocmit 65 de dosare de pensionare si in jur de 50 de certificate pentru persoanele cu handicap. In cazul celor care au reusit sa se angajeze, Primaria acorda un ajutor pentru plata chiriei pentru o perioada de pana la 6 luni.