Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a anuntat, joi, ca vor fi organizate 176 de centre de votare in strainatate si vor fi tiparite 508.000 bulerine de vot. El a refuzat sa spuna numarul romanilor aflati in afara granitelor tarii, desi a admis ca Ministerul de Externe detine o estimare in acest sens.

In aceste conditii, este posibil ca cele 508.000 de buletine sa fie insuficiente pentru romanii din strainatate care doresc sa voteze. Numai in Spania se estimeaza ca traiesc aproximativ un milion de persoane.

Totodata, Adrian Cioroianu, le-a cerut romanilor din strainatate sa se prezinte mai devreme la urne, pentru ca votul poate dura mai mult. El a explicat ca, din punct de vedere tehnic, procedura se desfasoara mai greoi decat in tara, pentru ca cei voteaza vor trebui inscrisi in registre electorale.

"Nu exista liste si nu avem urne mobile", a explicat Cioroianu. El a precizat ca Ministerul de Externe nu este interesat de caracterul legal sau ilegal al sederii romanilor in afara tarii, ci doar de a le asigura dreptul de vot.

"Din cele 180 de centre virtuale (n.r. cat se estimase initial), am reusit organizarea a 176, in 93 de state" a mai precizat ministrul de Externe. El a adaugat ca numarul buletinelor de vot a fost stabilit pe baza estimarilor facute de ambasade.

Fata de saptamana trecuta - cand se stabilise 159 de sectii de votare - vor fi deschise sectii suplimentare: in Ungaria (Budapesta), Franta (Nantes, Bordeaux), Italia (Padova), Spania (Alcala de Henares, Alcazar de San Juan, Roquetas de Mar, Madrid, Calatayud), Irak (Bagdad, zona internationala), Grecia (Atena), Republica Moldova (Chisinau), Israel (Haifa), SUA (Phoenix, Sacramento, Saint Louis, Seattle).