Piata de PC- uri din Romania a crescut in primul trimestru al acestui an, atat in privinta vanzarilor cat si a valorii.

Potrivit unui studiu IDC, in primul trimestru al acestui an, au fost vandute aproximativ 210.000 de PC-uri, in crestere cu 35% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp valoarea pietei a depasit 180 milioane dolari, cu 43,4% mai mult decat in aceeasi perioada a anului 2006.

Desi vanzarile de desktop-uri detin in continuare principala pondere in totalul vanzarilor de PC-uri, vanzarile de notebook-uri au inregistrat un avans impresionabil de 57,6% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

In primul trimestru din acest an, cresterea din piata s-a datorat atat intensificarii increderii consumatorilor ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana, cat si dezvoltarii segmentului de retail si cresterii economice.

“Dupa o perioada de relativa stagnare a pietei in anul 2006, in acest an se constata o revenire a ritmului de crestere.

Cu o piata care se bazeaza aproape exclusiv pe importuri, scaderea continua a cursului de schimb leu/dolar a permis vendorilor sa ofere configuratii de sisteme mai puternice la preturi mai scazute, in special in segmentul notebook si a generat o crestere mai rapida a valorii pietei in ansamblu, comparativ cu volumul vanzarilor”, a declarat Calin Mirea, analist in cadrul IDC Romania.

Desktop-urile reprezinta 75% din vanzarile totale de PC-uri

In perioada mentionata, vanzarile de PC-uri desktop au crescut cu 30% fata de acelasi trimestru al anului trecut. Vanzarile de desktop-uri isi mentin in continuare principala pondere in totalul vanzarilor de PC-uri cu 75% din vanzari.

Primii trei vendori au fost K-Tech, Fujitsu Siemens si Complet Electro Serv, a caror cota de piata combinata a fost de aproximativ 36% in termeni de unitati vandute. Comparativ cu anul trecut s-a observat o crestere a cotei detinute de brandurile internationale, dar piata ramane in continuare dominata de vendorii locali.

Segmentul notebook a crescut cu 57,6%

Urmand deja un trend, preferintele consumatorilor sunt in continuare orientate catre mobilitate. Astfel, in primul trimestru al anului in curs, vanzarile de notebook-uri au inregistrat un avans impresionabil de 57,6% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Vanzarile de PC-uri portabile au depasit un sfert din totalul pietei, in timp ce in primul trimestru al anului trecut vanzarile de computere portabile reprezentau sub 22% din totalul vanzarilor de PC-uri. Pe acest segment, primii trei vendori au fost Fujitsu Siemens, HP si Acer, care detin impreuna o cota de piata de 54%.

Vanzarile pe segmentul de servere cu arhitectura x86 au avut o crestere de 10,5% fata de rezultatele obtinute in primul trimestru al anului trecut, reprezentand aproximativ 1,5% din totalul vanzarilor. Cei mai puternici vendori au fost IBM, HP si Dell, a caror cota de piata combinata este de circa 78%.