Compania rusa de transport aerian Aeroflot va reactiva un contract in valoare de doua miliarde de dolari cu grupul american Boeing, pentru cumpararea a 22 de aeronave 787, a anuntat cotidianul Kommersant, citat de Reuters.

Contractul a fost suspendat in anul 2006, iar analistii sunt de parere ca aceasta suspendare a racit relatiile politice dintre Moscova si Washington.

In luna martie, Aeroflot a anuntat ca intentioneaza sa cumpere 22 de avioane de la grupul Airbus, in ciuda faptului ca primele aeronave A350 ar putea fi livrate cel mai devreme in 2010, termen limita pe care Boeing l-ar putea respecta.

Potrivit unor surse din industrie citate de Kommersant, acest acord ar putea fi reactivat cu ocazia forumului economic de sambata de la Sankt Petersburg, cand Boeing si Aeroflot vor semna acordul de livrare a aeronavelor.

De asemenea, grupul american va semna si un protocol pentru extinderea cooperarii cu producatorul rus de avioane Suhoi.

In prezent, Boeing acorda consultanta companiei ruse in ceea ce priveste activitatile de proiectare, marketing si productie a avionului Sukhoi Superjet, iar extinderea cooperarii va presupune infiintarea unor centre de pregatire a personalului si service.

Schimbarea pozitiei Rusiei fata de Boeing este motivata politic, fiind urmarea esecului Moscovei de a dobandi un rol mai important in grupul EADS, ce detine Airbus.

Banca de rusa controlata de stat VTB detine o participatie de 5% la EADS, in timp ce Franta si Germania sunt principalii actionari ai grupului.