Indemnurile Bisericii Ortodoxe la rugaciune in timpul vecerniei de sambata dupa-amiaza nu au avut darul de a scuti Marsul Diversitatii de incidente deosebit de violente. Lupta insa nu a implicat si reprezentantii minoritatilor sexuale si s-a dat intre jandarmerie pe de-o parte si cateva sute de protestatari pe de alta.

Galerie foto - Gay Fest 2007

Marsul Diversitatii a avut loc incepand cu ora 17 pe traseul Bulevardul Unirii - Piata Constitutiei - Bulevardul Libertatii si s-a incheiat la ora 19 la Parcul Izvor.

Echipa de productie

Distributia evenimentului de astazi: 200 de participanti la Marsul Diversitatii, peste 700 de politisti, jandarmi si mascati si aproximativ 200 de puberi devorati de acnee.

Recuzita: bannere cu indemnuri la toleranta, esarfe in culorile curcubeului, bastoane si butelii cu gaze lacrimogene, glugi si esarfe pentru acoperit fata, piatra cubica si sticle goale, plus cateva zeci de domnisoare care sa ateste, fara urma de tagada, orientarea sexuala a protestatarilor.

Desfasurarea actiunii

Ora 17, Bulevardul Unirii: coloana de oameni adunati de evenimentul ACCEPT se pune in miscare, flancata de cateva zeci de jandarmi si condusa de un camion in care un DJ pune muzica.

Intregul drum pana la Piata Unirii se desfasoara fara evenimente. Lumea sta la balcoanele blocurilor de pe margine, sparge seminte si priveste pasiv. Cu toate acestea trotuarele bulevadrului par mai animate ca niciodata. Sute de oameni privesc, zambesc, fac poze. Pana in acest moment filmul e extrem de plictisitor. Intriga e stiuta insa desfasurarea actiunii se lasa asteptata.

17:45, Piata Unirii: Cateva sute de tineri stransi in fata unui fast-food de la Unirea incep sa vibreze. “Au ajuns bulangii”, striga cativa regizori, si intreg grupul se indreapta catre intersectia unde tocmai treceau participantii la mars.

Blocati de jandarmerie, acestia sunt indrumati de “regizorii de platou” sa traverseze parcul din Piata Unirii pentru a iesi in intampinarea purtatorilor de curcubeu.

Jandarmii fug spre a-i bloca. Puberii incearca sa atace. Actiunea creste in intensitate. Fortele de ordine arunca cu gaze lacrimogene. Bubuitul e asurzitor. Aerul devine complet irespirabil, ceata toxica acoperind intreaga zona.

Pustii riposteaza cu sticle si bolovani. Atacul e momentan respins. Jandarmii incep sa bruscheze si persoanele neutre si le imping catre gura de metrou. Un al doilea atac al protestatrilor se face simtit dupa cinci minute, scopul lor parand mai degraba iritarea fortelor de ordine si nu atacarea reprezentantilor LGBT.

18:00, Bulevardul Unirii spre Casa Poporului: Participantii la Mars isi continua nestingheriti traseul , flancati in continuare de fortele de ordine. In acelsi timp, protestatatarii aleraga pe cheiul garlei cu directia Calea Victoriei pentru a putea ajunge in Piata Constitutiei.

Urmeaza o lupta contra-cronometru a jandarmilor. Aproximativ 7 echipaje se lanseaza in urmarirea lor, si incepe vanatoarea pe stradutele adiacente CEC-ului si sediului fostului Bancorex. Adolescentii fug de rup pamantul insa nu exista cale de scapare. Cateva zeci dintre ei ajung in dubele mascatilor.

18:30, Metrou Izvor: In timp ce purtatorii de curcubeu ajung in Piata Constitutiei, politia face in continuare arestari pe traseul Spaiul Unirii, Bulevardul Elisabeta, Parcul Cismigiu. Furia jandarmilor pare inexplicabila in conditiile in care grupul compact protestatarilor a fost spart, cei ramasi parand a fi inofensivi.

Traficul in zona Izvor, si Piata Constitutiei e complet blocat.

18:50: Marsul ajunge la intersectia Splaiul Unirii cu Bulevardul Libertatii, acolo unde e programat sa se termine. De partea cealalta a garlei, un grup de 30 de protestatri urla: “Bulangii”, “Plecati din Romania”.

Distractia se sparge usor usor, care in metrou, care in taxiuri. Un film frumos, gratuit, in care s-au vazut de toate: violenta, politie, cei buni, cei rai dar mai ales cei urati.

The End

vezi si celelalte comentarii