Presedintele rus, Vladimir Putin, care se va retrage din functie in luna martie a anului viitor, si-ar putea desemna un succesor-surpriza, a declarat Igor Suvalov, consilier al liderului de la Kremlin, citat de agentia RIA-Novosti.

Putin se bucura de o cota ridicata de popularitate in randul cetatenilor din Rusia, dupa ce tara sa a asistat la sapte ani de crestere economica.

Plecarea sa provoaca ingrijorare la Moscova si in strainatate in legatura cu un posibil risc de tulburare a scenei politice din Rusia, relateaza Reuters.

Sprijinul lui Putin va fi decisiv pentru orice candidat in alegerile din martie 2008, dar presedintele a declarat ca va anunta numele acestuia numai dupa lansarea campaniei electorale, in luna decembrie.

Analistii s-au referit la cei mai apropiati consilieri ai lui Putin si prim-vicepremieri, Serghei Ivanov si Dmitri Medvedev, ca fiind cei mai probabili succesori ai liderului de la Kremlin.

"Oamenii vobesc despre cei doi ca posibili candidati, insa presedintele poate veni cu o surpriza", a declarat Suvalov. "Poate ca mai tarziu, pe parcursul acestui an, veti afla despre un nou nume posibil", a adaugat consilierul liderului de la Kremlin, aflat la Washington pentru a pregati intalnirea de la 1 iulie intre presedintele Putin si omologul sau american, George W. Bush.

Remarcele facute de Suvalov, a carui pozitie de consultant economic il plaseaza in „curtea” Kremlinului, dar in afara cercului de confidenti a lui Putin, a amplificat misterul in legatura cu viitorul succesor la fotoliul presidential.

Putin, omul din spatele puterii

Pe de alta parte, toti se intreaba daca Putin va renunta definitiv la putere.

Multi rusi se asteapta ca Putin sa conduca tara din umbra, dupa ce isi va termina si al doilea mandat consecutiv, si se banuieste ca se va intoarce la presedintie dupa o perioada in care puterea va fi pusa in mainile unui loial al sau, noteaza publicatia International Herald Tribune, care citeaza Associated Press.

Fiodor Lukianov, editor la publicatia „Russian in Global Affairs” a declarat saptamana aceasta intr-un interviu acordat agentiei AP, ca este dificil sa te gandesti la Putin in alt rol decat cel de lider rus. „Va ramane o persoana puternica in politica” chiar si dupa ce isi va incheia mandatul in martie 2008, a declarat Lukianov.

Analistul a adaugat ca Putin va ramane „foarte probabil” cel mai puternic om din Rusia.

Andrew Kuchins, directorul programului Rusia si Euroasia din cadrul Centrului pentru Strategii si Studii Internationale de la Washington, a intarit afirmatiile lui Lukianov, precizand ca Putin va incerca mai degraba sa renunte la functie, insa nu si la influienta lui.

„Ce-si propune este sa paraseasca Kremlinul, dar sa ramana un personaj influent”, a spus Kuchins. „Multi nu pleaca de la Kremlin, iar daca o fac, nu mai au o influenta majora in politica, insa Putin vrea sa creeze un precedent la acest capitol", a adaugat acesta.

La 54 de ani, Putin nu pare sa fi obosit si este atat de popular—cu peste 70 de procente in favoarea sa - incat pare sa nu aiba vreo problema in schimbarea Constitutiei, care sa-i permita sa candideze si pentru un nou mandat consecutiv.

Cu toate acestea, Putin a respins ideea modificarii Constitutiei ruse in sensul permiterii depunerii candidaturii pentru un al treilea mandat consecutiv de patru ani, desi s-a exprimat in favoarea prelungirii duratei mandatului la cinci sau sapte ani pentru urmatorii presedinti.

Potrivit Constitutiei ruse, o persoana nu poate detine mai mult de doua mandate consecutive de presedinte al Rusiei. Putin isi va incheia cel de-al doilea mandat in martie 2008.