In sectorul asigurarilor este necesara o accelerare a ritmului de expansiune al pietei pentru a sustine convergenta cu piata unica, se arata intr-un raport al Bancii Nationale a Romaniei. Ratele de dobanda in scadere, alternativele reduse de investire pe piata financiara si trendul crescator al daunelor sunt principalele riscuri cu care se confrunta sectorul asigurarilor din Romania.

Potrivit BNR, in 2006 piata asigurarilor a continuat sa se dezvolte, incurajata de cererea in crestere pentru produsele de asigurari si de avansul intermedierii financiare pe ansamblul economiei.

Pe de alta parte, ritmul de crestere al pietei asigurarilor de viata s-a redus anul trecut, iar cel al asigurarilor generale a avansat pentru prima data din anul 2002, evolutie datorata cresterii segmentului auto si a majorarii tarifelor de prima.

Cele mai importante grupe de polite subscrise sunt asigurarile de viata, anuitatile si produsele de investitii pentru asigurarile de viata, respectiv asigurarile auto pentru asigurarile generale.

Gradul de penetrare al asigurarilor a crescut pana la 1,68% din PIB, insa ramane printre cele mai scazute din Uniunea Europeana.