Sefii de stat din Franta, Spania si Italia au hotarat joi seara, la Bruxelles, sa caute o solutie care sa permita liderilor din cele 27 de state membre UE sa ajunga la un compromis asupra noului tratat care va inlocui Constitutia UE, transmite AFP.

Nicolas Sarkozy, Jose Luis Zapatero si Romano Prodi s-au intalnit pe marginea summitului de la Bruxelles pentru a vedea cum „sa sprijine presedintia germana” a UE in eforturile sale pentru a obtine unanimitatea in marile linii ale unui nou tratat pana la sfarsitul summitului prevazut vineri seara.

”Noi vom sprijini ferm propunerea germana si vom incerca sa gasim formule pentru tarile care au divergente si sa incepem imediat lucrarile pentru incheierea negocierilor', a declarat Farnando Moraleda, purtator de cuvant al lui Zapatero.

De asemenea, Sarkozy a declarat ca a facut o „propunere ferma” de compromis asupra sistemului de vot cu dubla majoritate, principal punct care a starnit nemultumirea Poloniei.

Summit crucial pentru viitorul institutional European a inceput joi seara, in jurul orei 16.00 GMT (19.00 ora Romaniei). Reuniunea la nivel inalt este menita sa emita un mandat pentru o conferinta interguvernamentala, care sa ajunga la un acord asupra noului tratat UE ce va inlocui constitutia esuata.

Germania spera astfel sa se va ajunge la un acord privind un tratat redus al UE cu ocazia acestui summit, insa tari precum Polonia, Marea Britanie, Cesia si Olanda ar putea sa submineze agenda reuniunii, folosinde-se de dreptul de veto pentru a impiedica documentul.

Cancelarul german Angela Merkel, care va prezida reuniunea, a cerut liderilor europeni sa “puna toate temele pe masa”, atat cele care ii unesc, cat si cele care ii divizeaza.

In cazul unui nou esec, Uniunea Europeana va fi aruncata intr-o criza la fel de profunda ca aceea de acum doi ani, cand electoratul francez si cel olandez au respins la referendum textul constitutional.