Ioana Lupea: "Chiar daca unii s-ar da de trei ori peste cap la Bruxelles ca sa faca disparute din Tratatul de aderare alegerile europene, acestea sunt inevitabile".

Rezultatele vor developa raportul de forte dintre partidele politice, vor oferi primul negativ al pozei viitorului parlament.

Absentii din aceasta toamna - Parlamentul European este pentru romani inca si mai departe decat pentru unguri sau letoni - pot oferi insa surprize la localele si generalele de anul viitor. Fotografia poate fi miscata si de tipul de vot pe care-l vor acorda alegatorii.

Intrebarea esentiala este nu atat pe cine, cat mai ales cum vom vota? Vom vota in functie de preferintele politice interne decantate de referendum sau pentru persoanele care vor decide intr-un moment important asupra politicilor europene? Vom vota util sau ideologic?

Inainte de a se autopromova pentru euroalegeri, partidele vor incerca sa ne influenteze criteriile de vot.

Alegerile europene au fost deturnate in toate statele membre de polemicile politice de moment, ceea ce se va intampla probabil si in Romania. Tendinta este favorabila PD, care poate exploata electoral identificarea unei importante parti din populatie cu presedintele Traian Basescu si programul acestuia.

Un vot util, cu gandul la alegerile parlamentare de anul viitor, captiv polemicilor dintre presedinte, guvern si majoritatea parlamentara, va spori procentele democratilor a caror reusita se bazeaza pe aducerea tensiunilor interne in prim-plan.

Daca PD va miza pe probleme interne controversate - moralitatea clasei politice, falimentul Constitutiei si al sistemului de educatie - PNL va incerca, asa cum deja a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu, sa aduca in discutie teme europene. Liberalii vor obtine un scor superior celui din sondaje doar daca vor reusi sa impuna pe agenda discutiilor problematica europeana.

De aceea au optat pentru personalitati cu o competenta in domeniu recunoscuta public, din interiorul si din afara partidului, precum Mihai-Razvan Ungureanu si Renate Weber. Lista PNL poate fi o provocare pentru alegatorii care evalueaza mai intai oamenii si apoi partidele, o tentativa de a ne seduce prin nume si de a estompa neincrederea in PNL si in cabinetul Tariceanu.

PSD conteaza pe un vot ideologic - doar a monopolizat stanga romaneasca - si este in situatia favorabila de a juca pe ambele terenuri - si cel intern, si cel european. Chiar daca Mihai-Razvan Ungureanu sau „Europa sociala” suna tentant pentru alegatorul „uninominal” sau ideologic, situatia politica interna va fi totusi primul criteriu de vot.

Trebuie spus insa ca, in urmatorii doi ani, statele europene vor lua o decizie asupra viitorului tratat constitutional care va defini Uniunea Europeana. Venirea lui Nicolas Sarkozy la putere in Franta a schimbat deja cativa termeni importanti din dezbaterea europeana.

Proiectul federalist, cu institutii comune puternice, pierde teren in fata intereselor guvernelor nationale din punct de vedere politic, al relatiilor internationale chiar si economic. Dar cine-si pune problema in ce fel de Europa dorim sa traim daca noi n-am fost in stare sa spunem ce fel de Romanie vrem?