Planificata pentru marti, vizita in Rusia a presedintelui Ucrainei nu va avea loc. Viktor Iuscenko, scrie publicatia electronica Gazeta.ru, nu este dorit la Kremlin.

In locul sefului statului, la Moscova va sosi principalul lui adversar si opozant politic, premierul Viktor Ianukovici, care, la fel ca in alegerile prezidentiale din 2004, va primi din nou sprijinul Kremlinului in startul campaniei electorale.

Convocand luni seara o conferinta de presa, Iuscenko a explicat ca se va duce in Rusia numai dupa alegeri. „Vizita a fost pregatita.

La nivelul MAE, ba chiar si in Consiliul de securitate, au fost parafate, practic, toate documentlee”, a confirmat Iuscenko, precizand ca in urma cu o luna la Moscova au fost trimis un pachet cu aproximativ 20 de documente vizand domeniul colaborarii bilaterale.

„Totusi”, a explicat liderul de la Kiev, „ar fi mai bine ca asemenea contacte la nivel inalt sa aiba loc dupa finalizarea procesului electoral”. Expertii considera principalul motiv campania electorala. „In momentul de fata este destul de neclar care vor fi prerogativele lui Iuscenko dupa votul legislativ din 30 septembrie, va reusi el sau nu sa invinga opozitia.

La fel de incerta ramane soarta guvernului, care se va innoi dupa scrutin. Prin urmare, nu este limpede ce ar putea discuta, in aceste conditii, presedintele Ucrainei”, spune directorul Centrului international pentru expertiza politica, Evgheni Mincenko.

Este deja pentru a patra oara incepand de la „revolutia portocalie”, cand vizita lui Iuscenko se anuleaza din diferite motive. Ultima data s-a intamplat la 21 martie anul curent, oficial din cauza doliului decretat in Rusia dupa seria de catastrofe tehnogene (explozia de la mina din Kuzbass, prabusirea avionului de pasageri la Samara si incendiul de la casa de batrani din Kuban).

La acea data, in Ucraina prindea tot mai multa viteza criza politica, finalizata cu decretul prezidential privind dizolvarea Radei Supreme. Oricum, la Moscova este asteptat premierul Ianukovici. De la aeroport el va pleca direct la expozitia de avioane de la Jukova, nu departe de capitala rusa. Aici se va intalni oaspetele cu Putin.

De aceasta data, estima Gazeta, sprijinul Moscovei va avea un caracter ceva mai voalat decat in ajunul alegerilor din 2004.