Ministerul de Externe si cel al Afacerilor Interne de la Chisinau resping acuzatiile presedintelui Traian Basescu, potrivit carora autoritatile moldovene ar fi provocat scandalul vizelor, a anuntat RADOR, citand o relatare a corespondentului Radio France Internationale in capitala moldoveana.

Premierul de la Chisinau refuza sa comenteze

Primul ministru moldovean, Vasile Tarlev, a refuzat sa comenteze declaratiile presedintelui roman si a negat existenta unui conflict diplomatic. In opinia premierului, Republica Moldova si Romania ar trebui sa coopereze in investigarea situatiei de la Consulatul Roman.

Opozitia tine partea Romaniei

Partidele moldovenesti din opozitie au sustinut insa ca guvernarea comunista a declansat scandalul vizelor.

Vicepresedintele Aliantiei Moldova Noastra, Leonid Bujor, este de parere ca replica pe care Bucurestiul o va da Chisinaului, asa cum a promis Traian Basescu, nu ar trebui sa afecteze cetatenii de rand ai Republicii Moldova.

La randul sau, vicepedintele PPCD, Vlad Cubreacov, a declarat ca provocarea antiromaneasca la care a recurs regimul Voronin prin orchestrarea acestui scandal al vizelor contravine in mod evident intereselor vitale ale Republicii Moldova si dauneaza relatiei dintre Chisinau si Bucuresti.

Cubreacov afirma ca "reactia dura din partea Bucurestiului trebuie sa tinteasca politicianul de la guvernare".

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat zilele trecute ca dovezile prezentate in scandalul vizelor sunt "inventate", iar Bucurestiul "va riposta dur" la agresiunea orchestrata de Chisinau, fara sa precizeze care vor fi masurile de raspuns.

Manifestatie la Bucuresti

In acest timp, o organizatie neguvernamentala a protestat joi in fata Ministerului de Externe de la Bucuresti fata de modul in care sunt acordate vizele romanesti pentru cetatenii moldoveni.

Grupul de actiune "Noii Golani" sustine ca cetatenii Republicii Moldova nu au parte de un acces corect la aceste acte si si sunt nevoiti sa stea la cozi interminabile in fata Consulatului Romaniei din Chisinau.

Protestatarii au prezentat cazul trupei de hip hop "Huliganii" din Chisinau, care trebuia sa sa cante la concertul Zilei Limbii Romane, insa membrii sai nu au primit vize pentru ca nu aveau atestate de cantareti. Problema lor s-a rezolvat in urma unei scrisori transmise sefului diplomatiei romane, Adrian Cioroianu.

Reactiile presei din Republica Moldova in "scandalul vizelor"

"Urmele duc la Bucuresti" - titreaza fosta publicatie guvernamentala de limba rusa "Nezavisimaia Moldova", citata de Rador. "Pentru bani, Consulatul Romaniei putea oferi viza pana si pentru scoaterea unui copil peste hotare fara actele necesare" - se afirma in subtitlul articolului publicat in "Nezavisimaia Moldova".

Autorul face referire la o convorbire telefonica interceptata de politie intre o persoana, considerata ca ar face parte dintr-o retea criminala locala si unul dintre inaltii functionari ai Ambasadei Romane.

In cadrul acestei convorbiri s-ar fi convenit asupra perfectarii vizelor contra bani pentru un grup de persoane, inclusiv copii, care nu detineau de altfel procura necesara din partea parintilor.

Publicatia afirma ca grupul, care se ocupa de obtinerea vizelor ocolind procedurile legale, era urmarit demult, inclusiv prin interceptarea convorbirilor telefonice dintre diferite persoane si functionari ai Consulatului.

"Acest caz isi pierde caracterul sau local si capata dimensiunile criminalitatii clasice transnationale, ale unei afaceri de trafic a persoanelor spre Uniunea Europeana sub acoperis diplomatic", concluzioneaza "Nezavisimaia Moldova".

La randul, ziarul "Moldova Suverana", o alta publicatie fosta guvernamentala, afirma intr-un comentariu ca "o lume intreaga stie despre hotiile care se fac la nivelul Ambasadei Romaniei de la Chisinau cu pasapoartele si vizele romanesti".

"In ciuda acestor evidente, presedintelui Traian Basescu ii sare mustarul si se situeaza de partea pungasilor si a celora care au compromis grav imaginea Romaniei in Moldova", sustine publicatia de la Chisinau. "Actuala stare de lucruri de la Ambasada, stim bine, convine de minune unor cercuri unioniste de la Chisinau.

Acestea doresc cu orice pret sa-i scoata basma curata pe diplomatii romani de aici, intrucat au prea multe si tainice legaturi", sustine autorul articolului din "Moldova Suverana".

Pe de alta parte, cotidianul "Timpul" se rezuma sa redea declaratia presedintelui Basescu despre "scandalul de coruptie de la Chisinau" care este "un truc". "Basescu taxeaza dur provocarea de la Chisinau', titreaza si cotidianul Flux, apropiat de Partidul Popular Crestin Democrat.