Un total de 130 de agenti si colaboratori ai serviciilor de informatii bulgare din perioada comunista, printre care si actualul presedinte, Gheorghi Parvanov, au fost alesi in Parlamentul de la Sofia, dupa 1990.

Comitetul bulgar care se ocupa cu studierea arhivelor, citat de Sofia News Agency, a anuntat ca in actualul Legislativ au mai ramas doar 19 membri ai securitatii bulgare din perioada comunista.

Printre acestia se numara Ahmed Dogan, liderul Miscarii etnice Turce pentru Drepturi si Libertati, fostul premier socialist si lider al partidului Jan Videnov, actorul Todor Kolev si nationalistul Gheorghe Gancev.

Pe "lista neagra" se mai afla si candidatul Partidului Socialist pentru Primaria Sofiei la alegerile din octombrie, Brigo Asparuhov. Acesta ar fi lucrat ca spion timp de 20 de ani, din 1970 pana in 1990.

Liderul bulgar, Gheorghi Parvanov, a fost prezentat ca fost colaborator la sfarsitul lui iulie, dupa o serie de descoperiri anterioare, care semnalau ca 218 candidati la alegerile europene din Bulgaria au trecutul patat. Parvanov, in varsta de 50 de ani, se afla pe lista arhivelor sub numele "Gotze".

Comitetul nu a dat si numele deputatilor care au murit intre timp.