Producatorii independenti de film documentar din Romania vor ca mai multe productii autohtone sa ajunga in grila televiziunii publice. Asociatia DocuMentor, infiintata de un grup de profesionisti in film documentar, solicita inceperea, in perioada urmatoare, a unei dezbateri publice cu privire la relatia dintre producatorii independenti si televiziunea publica.

Asociatia acuza faptul ca, in cadrul Discovery Campus Masterschool, initiativa internationala de training profesional desfasurata intre 14 si 16 septembrie la Timisoara, Televiziunea Romana ar fi blocat orice colaborare cu producatorii independenti de film documentar, sub pretextul unei crize financiare.

Intr-o scrisoare deschisa adresata Comisiilor de Cultura din Senat si Camera Deputatilor, CNA si Televiziunii Romane, Asociatia Documentor solicita initierea unor dezbateri publice cu privire la necesitatea existentei de productii autohtone in grila de programe a TVR, dar si la definirea modului de cooperare dintre televiziunea publica si producatorii independenti.

Reprezentantii DocuMentor aduc ca argument faptul ca diversificarea ofertei de programe ar fi in interesul publicului, in conditiile in care, spun ei, productia independenta aduce garantia diversitatii si a inovatiei, si, in plus, TVR trebuie sa respecte normele europene privind cuantumul productiilor independente nationale prezente in grila de programe.

DocuMentor mai solicita Televiziunii Romane sa isi prezinte public strategia de achizitii de programe europene create de producatori independenti.

Asociatia DocuMENTOR a fost infiintata in anul 2007 de un grup de profesionisti in film documentar si isi propune sa devina o interfata viabila in relatia dintre producatorii independenti si televiziuni, precum si intre documentaristii activi din Romania si cei care opereaza pe piata internationala.

Demersul DocuMentor de a imbunatati oferta de productie independenta de pe piata media din Romania este sprijinit si de Centrul pentru Jurnalism Independent si de Agentia de Monitorizare a Presei.