Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, joi, dupa sedinta de Guvern ca excedentul bugetar va fi acordat ca pensie suplimentara de la 1 noiembrie. Declaratia vine in contextul in care PSD a amenintat in ultimele zile ca nu va vota bugetul pe 2008, daca Guvernul nu va majora pensiile mai devreme de la 1 noiembrie si nu la 1 ianuarie 2008, cum s-a stabilit initial.

Tariceanu a precizat ca nu poate avansa un procent al majorarii pensiilor, in conditiile in care nu se cunoaste exact despre ce excedent este vorba.

Premierul a explicat ca excedentul bugetar care se va colecta la bugetul de pensii pana la sfarsitul acestui an va fi repartizat uniform pe lunile noiembrie si decembrie si va fi utilizat pentru majorarea pensiilor.

Majorarea pensiilor inainte de termen - un proiect PSD

PSD a cerut in luna septembrie Guvernului sa devanseze termenul de majorare a pensiilor, de la 1 ianuarie 2008 la 1 noiembrie 2007. In replica, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, sustinea atunci ca propunerea PSD nu poate fi aplicata, deoarece bugetul Casei de Pensii nu permite majorarea pensiilor de la 1 noiembrie.