Liderul PSD Mircea Geoana a adresat, marti, o scrisoare presedintelui Basescu si premierului Tariceanu, in care solicita ca, in urma sedintei CSAT sa informeze opinia publica asupra elementelor prin care scutul antiracheta afecteaza interesele de securitate ale Romaniei.

Geoana mai cere sa fie desemnati reprezentantii oficiali care sa prezinte comisiilor de specialitate ale Parlamentului toate informatiile si evaluarile existente in legatura cu amplasarea scutului.

Liderul PSD spune ca subiectul amplasarii scutului american anti-racheta pe teritoriul unor state europene a provocat importante dezbateri si reactii internationale.

"In orice sistem democratic, un subiect de o asemenea importanta si sensibilitate trebuie oferit dezbaterilor publice si controlului parlamentar" iar "o decizie finala de angajare a statului roman intr-un astfel de proiect important pentru sistemul de securitate european si nord-atlantic nu poate fi luata in spatele usilor inchise", ci trebuie dezbatut, evaluat si decis in cunostinta de cauza de cetatenii si institutiile democratice ale statului de drept.

"Asteptam raspunsul oficial al CSAT si Guvernului Romaniei asupra acestui subiect", se arata in finalul scrisorii.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii se va intruni in sedinta marti, la ora 16.00, pentru a evalua factorii de risc de natura terorista la adresa securitatii nationale a Romaniei din perspectiva evolutiei situatiei internationale si a desfasurarii Summit-ului NATO din aprilie 2008 de la Bucuresti