Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, spune, intr-un interviu la RFI, ca scorul obtinut de USL la alegerile locale reflecta starea de spirit din tara. Fostul sef al statului recunoaste ca nu se astepta la acest scor. Iliescu avertizeaza ca exista riscul ca noii primari sa devina baroni locali. "Puterea ameteste mintile oamenilor", afirma fostul presedinte. Ion Iliescu ii recomanda Guvernului Ponta, pe de alta parte, "sa nu se aventureze in promisiuni fara fapte", daca vrea sa castige si parlamentarele.

In opinia lui Ion Iliescu, scorul USL de la alegerile locale "este o reflectare a unei stari de spirit care se simtea foarte clar in tara, de respingere a rezultatelor unei guvernari care s-a dovedit paguboasa pentru tara. Exprima un vot de blam dat guvernarii de pana acum, dar exprima si o speranta pentru o guvernare mai buna, care sa raspunda nevoilor tarii si ale oamenilor".

"Pe de o parte", spune presedintele de onoare al PSD, "e o respingere a PDL-ului si de fapt a domnului Basescu, care si-a pus amprenta asupra politicii Guvernului din ultima perioada si pe de alta parte, o speranta spre aceasta alianta, ca va putea sa redreseze lucrurile in tara".

Ion Iliescu admite ca rezultatele alegerilor locale l-au surprins: "M-au surprins placut! Sigur, nu asteptam chiar acest scor, intr-adevar! Banuiam, simteam ca aceasta este starea de spirit si ca are toate sansele USL-ul sa castige, insa scorul intr-adevar a accentuat starea de spirit sau a reflectat o stare de spirit mult mai profunda, de dezaprobare a guvernarii anterioare".

Iliescu: Guvernul Ponta sa nu faca promisiuni neacoperite!

Intrebat ce greseli ar trebui sa evite Guvernul Ponta, pentru a castiga parlamentarele, Ion Iliescu a raspuns: "Sa nu se aventureze in promisiuni fara fapte. Si apoi sa dea cateva exemple de masuri concrete. Una dintre ele este returnarea partiala a veniturilor oamenilor, salarii, pensii, retezate de domnul Basescu si guvernarea sa".

"Puterea ameteste mintile oamenilor"

Exista riscul ca noii primari sa devina baroni locali? "Acest risc exista totdeauna. Puterea ameteste mintile oamenilor si unii oameni cum ajung in anumite functii de decizie, isi pierd uzul ratiunii, cum se spune. Dar acest lucru a fost sesizat si de conducatorii aliantei, dar nu-i suficient un simplu avertisment, va trebui tinut strans din acest punct de vedere lucrurile si aplicata legea, indiferent de persoana", considera Ion Iliescu.

Continuarea pe www.rfi.ro.