Primaria sectorului 3 a inceput o ampla actiune de reconfigurare a bulevardelor Camil Ressu, Nicolae Grigorescu si C-tin Brancusi: taie fasii din spatiile verzi ale blocurilor pentru a amenaja alei, iar pe trotuarele ramase in paralel ar urma sa faca piste pentru biciclete. Proiectul a starnit numeroase controverse, in primul rand fiindca se betoneaza din nou spatiu verde, unul dintre obiceiurile care i-au adus lui Robert Negoita renumele de "betonita".

Lucrari Camil Ressu 1Foto: Hotnews

O alta problema e ca pistele de biciclete amenajate nu vor avea continuitate: in zonele unde blocurile nu au gradini, pistele vor intra peste fluxul pietonal.

In plus, bulevardele respective nu sunt in administrarea primariei de sector, iar Primaria sectorului 3 nu a facut public costul lucrarilor. Mai mult: proiectul a inceput fara o consultare publica, asa cum cere legea.

"Trotuarele vechi, acelea de astfalt, vor ramane asa cum sunt ele, cu mici imbunatatiri, ca sufera pe alocuri si vor fi transformate in piste de biciclete cu reglementariile si autorizatiile si indicatoarele de rigoare, iar acele alei pe care noi acum le edificam, vor fi alei pietonale.Nu avem de gand sa punem alee langa alee ca nu are nici un rost, dar piste de biciclete avem cu adevarat nevoie in Bucuresti, ne luptam pentru ele, toti cei care ne luptam pentru mediu si pentru un oras mai curat vrem sa avem piste de biciclete si mai ales ca in toata zona aia, in mare parte oricum nu creste nimic ca e in padure si cei care au spus ca taiem copaci,chiar au dezimformat ca sa nu zic altfel ... daca acest arbust din imagine este un corcodus sau dud ... au ce cauta corcodusii si duzii in oras? In consecinta si acolo unde acum crestea iarba si noi am facut alee, noi o sa impadurim toata zona aia ca spatiu verde, la final va fi mult mai mare decat era pana acum. Chiar sunt curios sa stiu cine se opune sa edificam piste de biciclete in Bucuresti", a declarat primarul Robert Negoita la ultima sedinta de Consiliu local, intrebat de consilierii din opozitie ce se intampla pe bd. Constantin Brancusi si in alte zone din sector, unde se lucreaza.

Pe bulevardul Camil Ressu, lucrarile sunt destul de avansate, gardurile care delimitau spatiile verzi ale blocurilor fiind deja inlaturate si se lucreaza la noua alee, paralela cu cea veche. La intersectia cu Nicolae Grigorescu, trotuarele au fost complet reamenajate si s-au plantat platani. Unii dintre ei deja uscati. Liviu Malureanu, consilier local din partea USB, nu este de acord cu lucrarile pe motiv ca este distrus spatiul verde, iar pista de biciclete amenajata, fiindca nu are continuitate, va fi inutila.

"Suntem pe bulevardul Camil Ressu si asistam la lucrarile de betonare a gradinilor blocurilor din aceasta zona. Se face un trotuar paralel cu trotuarul existent, iar pe trotuarul existent, conform declaratiilor primarului Robert Negoita, se face o pista pentru biciclete. Se fac lucrari asemenatoare si pe bd. Nicolae Ggigorescu, bd. C-tin Brancusi, pe str. Lucretiu Patrascanu. Nu suntem de acord cu ce se face deoarece in primul si in primul rand se distruge un hectar de spatiu verde, pe aceste 3-4 bulevarde. Copacii sunt agresati la radacina si la tulpina, apoi sunt betonati, iar peste cativa ani cu siguranta o parte se vor usca, asa cum am vazut si pe bd. Unirii", a declarat Liviu Malureanu pentru Hotnews.ro.

Lucrari bd. Camil Ressu

Radacinile arborilor de pe Camil Ressu au fost afectate

O parte dintre platanii proaspat plantati pe bulevard sunt deja uscati

In plus, consilierul USB pune sub semnul intrebarii legalitatea lucrarilor.

"Din discutiile care le-am avut si noi si cei de la asociatia biciclistilor am inteles ca nu exista nicio autorizatie pentru aceasta pista pentru biciclete, iar continuitatea si functionalitatea ei este pusa sub semnul intrebarii. Nici Politia Municipiului Bucuresti nu a dat autorizatie pentru aceasta pista de biciclete, deci practic nu exista un plan in spate. Pentru trotuarele care se fac acum in gradinile blocurilor initial nu a existat niciun fel de document. Noi am facut sesizari catre Politie, catre Garda de Mediu, catre ISC. Nu doar aici, ci si pentru lucrarile de pe bd. Nicolae Ggigorescu, bd. C-tin Brancusi, pe str. Lucretiu Patarscanu, pe toate aceste zone se fac aceste trotuare paralele cu cele existente. Garda de Mediu a dat de doua ori amenda firmelor care construiau acolo. Intre timp au aparut si niste avizele, urmeaza sa vedem in ce masura aceste avize sunt legale, deoarece au aparut peste noapte, dupa ce au inceput lucrarile, iar din ce ne-au spus specialistii pentru a obtine un aviz de genul acesta este nevoie de un Plan Urbanistic de Detaliu, ori ne indoim amarnic ca el exista, ca l-au obtinut in cateva zile", a declarat Liviu Malureanu pentru Hotnews.ro.

Acesta spune ca a trimis nenumarate cereri la primarie pentru a primi documentele, insa dupa o luna si ceva de la depunerea cererii si interpelari in sedinta de consiliu nu a primit niciun document. "Ne vom adresa si instantei pentru a vedea ce este in spatele acestei lucrari, care sunt costurile fiindca nici noi ca si consilieri locali nu stim cat costa. Tot cartierul este pavat cu aceste dale, dar nu stim cat costa", a declarat Liviu Malureanu.

Lucrari bd. Nicolae Grigorescu

Cetatenii au pareri impartite. O parte cred ca se distruge spatiul verde si se face risipa din banii publici, o alta parte considera ca lucrarile sunt bune si ca spatiile din jurul blocurilor sunt suficient de mari si permit realizarea unor noi trotuare.

"Este o risipa de resurse. Si inainte era asfaltat si era suficient. Nu stiu ce vor sa faca, mai incolo este pus un afis, dar aici nimic. Din ce stiu, aceste planuri se afiseaza cu 30 de zile inainte si cine vede, bine, cine nu, nu. CRed ca risipim bani la greu. Nu este ok ca se ia o bucata din spatiul verde din gradina blocurilor, dar trebuie sa platim firmele care fac biscuitii astia de beton, asta creaza locuri de munca la firmele care sunt cliente de partid si asta dezvolta o anume economie clientelara pe care incercam sa o incurajam in romania", spune Victor, 29 de ani.

"Noi admiram utilajele de cand se sapa pe aici. Ce sa zic, este frumos, o sa fie frumos. Adevarul este ca la noi in zona sunt mari spatiile verzi de langa bloc, pot sa taie si daca fac si pista pentru biciclete, ar fi foarte bine, adica am inteles ca asa se face. Pe mine nu m-au consultat, dar am auzit discutii pe aici, probabil au vorbit cu locatarii care se implica mai mult. Probabil in urma cererii locatarilor se desfiinteaza bancile, se face trotuar pentru pietoni, asa am inteles", spune Maria, 65 de ani.

Nici parcurile din sector nu au scapat neatinse de planul primarului Robert Negoita. In parcul Constantin Brancusi a fost facuta o alee paralela cu trotuarul, dar aceasta impracticabila deoarece pomii au fost lasati in mijloc. la fel si in parcul Titanii.

"Suntem in parcul Constantin Brancusi, pe o bucata betonata deja de dl. Negoita, unde inainte era spatiu verde, copaci, acum a aparut un trotuar. In mijlocul trotuarului sunt arborii care la randul lor sunt betonati la radacina, tot in ideea asta de a face o alee pietonala, iar pe vechiul trotuar sa se faca pista pentru biciclete. Aici este locul unde primarul Negoita a inceput programul de betonare masiva a spatiilor verzi. A fost chemata Garda de Mediu, Politia Locala, se intampla la inceputul lunii iunie, iar firmele care lucrau aici au primit doua randuri de amenzi. Avizele au fost obtinute dupa ce au inceput lucrarile si intre timp lucrarile s-au finalizat. Oamneii merg in continuare tot pe trotuarul vechi, nu merg pe noul trotuar fiindca este inutilizabil. Daca vin mamici cu caruciorul trebuie sa faca un slalom printre copaci", a declarat LIviu Malureanu, consilier USB.

Lucrari Parcul Constantin Brancusi

Acesta spune ca de o luna jumatate a depus sesizari la toate autoritaile, dar nu s-a intamplat nimic, au fost plimbati de la o institutie la alta, de la Politia Capitalei la Politia Locala, de la Garda de Mediu la Primaria sector 3, iar lucrarile au continuat nestingherite.

Oamenii par multumiti de calitatea lucrarilor si aici. "Ne deranjeaza curatenia, in rest lucrarile sunt bune. Nepotica mea s-a bucurat foarte mult ca are pe unde sa mearga cu rolele. Decat sa taie copacii ,mai bine i-a lasat asa, pe alee. Este verdeata", a declarat Maria, 64 ani.

Lucrari realizate pe aleile din spatele blocurilor

Ce s-a intamplat cu bulevardul Unirii dupa reamenajare

Primaria sectorului 3 a taiat in ultimele zile zeci de arbori de pe bulevardul Unirii din Bucuresti. Potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro, Primaria Capitalei a dat aviz de defrisare pentru 141 de arbori de pe acest bulevard pe 6 iulie 2016, in mandatul Gabrielei Firea, deoarece acestia erau uscati. Copacii s-au uscat insa dupa lucrarile de amenajare a bulevardului, facute de Primaria sectorului 3 in ultimii 2 ani, iar cetatenii din zona si ONG-urile de mediu au atras atentia atunci ca primaria a betonat spatiul verde si radacinile copacilor si acestia se vor usca. La vremea respectiva, Primaria sectorului 3 a dat asigurari ca suprafata de spatiu verde va creste.

"Directia de Mediu a emis avizul nr. 4098/1425795/06.07.2016, pentru defrisarea a 141 de arbori uscati 100% situati pe B-dul Unirii, intre P-ta Alba Iulia si B-dul I.C. Bratianu, in spatii verzi limitrofe: scuarul central, jardinierele dinspre carosabil, alveole in parcarile amenajate spre blocuri, spatii verzi spre fatada blocurilor. Solicitarea de emitere a avizului de specialitate a venit din partea Directiei Administrarea Domeniului Public Sector 3 - Serviciul Administrarea Domeniului Public, pe data de 02.06.2016. Mentionam ca solicitarea nu continea date concrete privind: caracteristicile dimensionale ale arborilor, problematica lor, numarul de arbori si localizarea acestora, astfel incat inspectorul de specialitate din cadrul Serviciului Avize si Acorduri a efectuat verificarea pe teren in prezenta reprezentantului delegat de institutia solicitanta si a emis aviz de specialitate doar pentru arborii uscati 100%. Marcarea arborilor a fost facuta de inspectorul de specialitate din cadrul directiei, la data inventarierii pe teren, iar punerea in aplicare a prevederilor avizului precum si informarea cetatenilor din zona prin postarea pe site se face prin grija Administratorului legal al terenului pe care se afla arborii. Adresa Direc?iei de Mediu cu obligatia postarii pe site spre informarea cetatenilor si a tuturor celor interesati de activitatea Directiei de Mediu a fost emisa pe data de 14.07.2016", se arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

FOTOGALERIE Defrisari bulevardul Unirii/ Foto: Andrei Gutu

Dan Trifu, vicepresedintele asociatiei Ecocivica, spune ca arborii au inceput sa se usuce dupa lucrarile de reamenajare facute de Primaria sector 3 in urma cu 2 ani.

"Este o actiune prin care se doreste inlaturarea arborilor uscati si degradati care nu mai pot fi salvati. Am observat o serie de arbori care s-au uscat dupa lucrarile de modernizare a bulevardului. Acea ridicare a solului facuta in cadrul lucrarilor nu este benefica pentru arbori fiindca ajunge foarte greu apa la radacina, are o distanta mai mare de parcurs. Noi trebuie sa respectam ce spun specialistii, se amenajeaza o alveola la nivelul solului, alveola in care se uda arborii. Mai avem si acele cazuri unde s-a betonat spatiul din jurul arborilor. Betonarea este cel mai prost exemplu pe care il avem. Este un dezastru fiindca nu mai poate respira arborele si nu mai ajunge apa la radacina", a explicat Dan Trifu.

Controverse legate de legalitatea lucrarilor

La inceputul acestei luni, primarul general al capitalei, Gabriela Firea, a pus pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu General un proiect de hotarare care ii dadea posibilitatea primarului sectorului 3, Robert Negoita, sa faca lucrari de modernizare a bulevardelor administrate de Primaria Capitalei in sectorul 3, lucrari deja incepute. Reamintim ca primariile de sector au in administrare, potrivit legii, doar strazile secundare. Prin acest proiect de hotarare, Robert Negoita putea intra in legalitate si cu lucrarile de reamenajare a bd. Unirii unde Curtea de Conturi ii imputa ca a cheltuit milioane de euro pe o artera pe care nu o avea in administrare si pe care nu putea cheltui banii publici ai locuitorilor sectorului 3.

Proiectul a fost retras de pe ordinea zi la propunerea presedintelui de sedinta, Honorius Circa, pe motiv ca si alte sectoare doresc sa primeasca in administrare bulevarde pentru a le reamenaja. Grupurile PNL, USB si PMP au anuntat inainte de sedinta ca oricum nu ar fi votat proiectul.

Ce bani se aloca pentru modernizarea spatiilor verzi din sectorul 3

Potrivit site-ului de licitatii publice, Primaria sectorului 3 a incheiat in august 2013 un contract cadru pe 20 de luni pentru lucrari de modernizare, sistematizare pe verzticala, reabilitare si pietruire necesare sistemului rutier din sectorul 3, mai pe scurt reabilitare strazi. Valoarea acestui contract este de circa 21 milioane lei si a fost castigat de:

- ASOCIEREA S.C. DOMARCONS S.R.L. - S.C. KENTEL DESIGN S.R.L.

- ASOCIEREA S.C. DELTA ACM 93 S.R.L. - 360 INGINERIE URBANISM ARHITECTURA

- S.C. EUROVIA CONSTRUCT INTERNATIONAL S.A.

- ASOCIEREA S.C. STRACO GRUP S.R.L. - S.C. FRISAROM ENGINEERING S.A.

- ASOCIEREA SOCIETATEA SCIT IMPEX SRL - S.C. GHECON CONSTRUCT S.R.L. - S.C. GLOBAL SERVICE PROIECT S.R.L.

- ASOCIEREA S.C. CONSTRUCTII ERBASU S.A. C & D BEST DESIGN CONCEPT S.R.L.

Tot potrivit site-ului de licitatii publice, pe 18.03.2015, Primaria sectorului 3 a incheiat un acord cadru pe 4 ani pentru "Lucrari de alei si trotuare". Acordul-cadru a fost incheiat cu 3 operatori economici: 1.ASOCIEREA S.C. DELTA ACM 93 S.R.L. , S.C. ADAM STONE S.A.- S.C. KENTEL DESIGN S.R.L.- valoare oferta 19.904.708 lei fara TVA 2.ASOCIEREA S.C. VIA STRADE INTERNATIONAL S.R.L.(lider) , S.C. ROAD CONSTRUCT S.R.L. , S.C. LUCA WAY S.R.L. (avand ca tert sustinator tehnic si profesional si financiar al asocierii , S.C. EUROVIA CONSTRUCT INTERNATIONAL S.A.)- valoare oferta 24.844.168 lei fara TVA 3.ASOCIEREA S.C. ALPENSIDE S.R.L.(lider) , S.C. ASTMERA CONSTRUCT S.R.L. , S.C. STRACO GRUP S.R.L. , S.C. FRISAROM ENGINEERING S.A. - valoare oferta 26.688.712 lei fara TVA.

In august 2015, Consiliul Local sector 3 a alocat circa 20 de milioane de euro pentru modernizarea mai multor spatii verzi din sectorul 3. Lucrarile prevedeau ingradirea spatiilor verzi cu deja celebrele diafragme rosii (n.r. borduri rosii) , sa se puna gazon si sisteme de irigatii, iar acolo unde este cazul sa se amenajeze alei.

Spatiile verzi vizate erau urmatoarele:

- Amenajare spatii verzi zona V, cuprinsa intre Bd-ul Unirii - B-dul Burebista - Calea Dudesti - Sos. Mihai Bravu - Splaiul Unirii - B-dul I. C. Bratianu - circa 5,9 milioane de euro;

- Amenajare spatii verzi zona VI, cuprinsa intre Sos Mihai Bravu - Calea Vitan - B-dul Energeticienilor - Str. Fizicienilor - Splaiul Unirii - circa 760.000 euro;

- Amenajare spatii verzi zona IX, cuprinsa intre Str. Fizicienilor - B-dul Camil Ressu - B-dul Theodor Pallady - Splaiul Unirii - circa 6,2 milioane de euro;

- Amenajare spatii verzi zona XI, cuprinsa intre B-dul 1 Decembrie 1918 - Drumul Gura Crivatului- Drumul Gura Racului - Drumul intre Tarlale - Sos. Garii Catelu - Sos Dudesti-Pantelimon - B-dul Basarabia - circa 7 milioane de euro.

DIn bugetul pe anul 2016, circa 900 milioane lei, pentru intretinerea spatiilor verzi, Primaria sectorului 3 a alocat circa 110 milioane lei.

Dezvaluiri incredibile ale Curtii de Conturi in "Afacerea panseluta" din Bucuresti

Un raport al Curtii de Conturi a aratat ca primariile din Bucuresti au cheltuit in perioada 2007-2014 circa 2,7 miliarde lei (600 milioane euro) pentru intretinerea si amenajarea spatiilor verzi. Dezvaluirile arata o incredibila risipa de bani: primariile de sectoare au cumparat plante si arbori pentru amenajarea spatiilor verzi de 20 de ori mai scumpe decat preturile de la producatori. In plus, in sectorul 3 si in sectorul 6 s-a constatat ca multi n dintre arborii plantati s-au uscat imediat sau au fost furati, risipindu-se zeci de milioane de lei. Un alt exemplu de bani aruncati pe fereastra: in perioada 2007-2008, Primaria sectorului 3 a platit pentru un tei circa 2.500 lei. Sume uriase au fost cheltuite nejustificat si pentru locurile de joaca din parcuri. Citeste aici mai mult.