Fundatia Vier Pfoten sustine ca, in Romania, toate adaposturile publice pentru caini vizitate pana acum de reprezentantii organizatiei nu respecta normele impuse de legea privind gestionarea cainilor fara stapan (OUG 155/2001 modificata prin Legea 258/2013). Reprezentantii organizatiei au anuntat joi ca au vizitat si evaluat situatia din 43 de adaposturi publice din 33 de judete, plus Bucuresti - reprezentand mai bine de jumatate din cele circa 81 de adaposturi inregistrate oficial - si au descoperit urmatoarele: cadavre de caini lasate sa zaca printre animale in viata (7% din adaposturi); adaposturi suprapopulate (47%); femele cu pui tinute in acelasi padoc cu alti caini (42%); hrana contaminata cu gunoaie sau cu fecalele si urina de pe podeaua custilor (74%), caini bolnavi sau cu rani deschise.

Caini adaposturiFoto: VIER PFOTEN

Potrivit raportului prezentat de Vier Pfoten, legea care reglementeaza func tionarea adaposturilor publice este incalcata in mod curent, iar ilegalitatile sunt raspandite pe tot cuprinsul Romaniei. "Mai mult decat atat, investigatorii au observat scene de violenta intre animale, rani netratate si cadavre de animale in interiorul custilor, in vecinatatea cainilor in viata. Au fost descoperite urme de sange in numeroase cu sti, in adaposturile din Ramnicu Valcea, Tulcea si Buzau, precum si sange pe corpul unor caini din adaposturile din Slatina, Bacau, Drobeta Turnu-Severin, Satu Mare si Constanta", se mai arata in raport.

Cele mai mari abuzuri se petrec la Onesti, Slatina si Bacau, potrivit raportului.

documente

Raport conditii adaposturi publice RO_VIER PFOTEN 2014

(17 Iul 2014) DOC, 3MB

"O problema majora este aceea ca animalele mor mai degraba din cauza proastei administrari a adapostului in care se afla decat de pe urma unei injectii letale. Se pare ca politica de facto este ca animalele sa fie lasate sa moara de sete, de foame, de boala sau in urma luptelor cu alti caini. Animalele mor sistematic din cauza acestor neglijente in adaposturile oraselor Onesti, Slatina si Bacau. La Bac au, circa 2.500 de animale traiesc aproape neingradite intr-o fosta groapa de gunoi din apropierea drumului european catre Bucuresti, zona care se intinde pe o suprafata de aproximativ 17 hectare. Ici-colo, se vad cateva custi risipite, dar cei mai multi caini traiesc sub cerul liber. Unii sapa santuri adanci in aceasta groapa de gunoi", se arata in raport.

Sunt insa si orase unde animalele suntr tratate cu respect. "La Arad, exista o politica cu efecte vizibile de promovare a adoptiilor si incurajare a respectului fata de animale, personalul promovand adoptiile cu mult entuziasm. Atat la Arad, cat si la Giurgiu, adaposturile au pagina de Facebook, cu poze ale cainilor dati spre adoptie. A existat si o situatie in care angajatii isi foloseau ingeniozitatea pentru a incerca sa respecte legea. La Braila Lacul Sarat, adapostul are custi facute din tobogane de apa uzate. Desi nu este legal, aceasta demonstreaza o imaginatie ce nu afecteaza protectia animalelor. La Petro sani angajatii au improvizat un fel de acoperis din pubele de gunoi, iar la Tandarei, pentru aceasta au folosit un panou electoral urias, din plastic", se arata in raportul Vier Pfoten.

"Aceste incalcari ale legii creeaza riscuri de sanatate nu numai pentru caini, ci si pentru personalul adaposturilor, care intra in contact direct cu animalele. La acestea se adauga impactul emotional puternic suferit de vizitatori/adoptatori atunci cand vad animale in suferinta, subnutrite sau moarte, dar si cainii programati pentru ucidere si plasati in boxe speciale", se arata intr-un comunicat al fundatiei Veir Pfoten.