Primaria Capitalei a emis autorizatie de demolare partiala pentru o cladire de peste o suta de ani de pe strada Cristian Tell, nr 16-16A, vis-a-vis de Scoala Franceza. Potrivit Asociatiei Salvati Bucurestiul cladirea ar urma sa fie pusa la pamant maine, in incinta aflandu-se deja o echipa de muncitori. Reprezentantii Primariei Capitalei spun ca au fost obligati de instanta sa emita aceasta autorizatie. Potrivit unui studiu istoric facut de Ordinul Arhitectilor Bucuresti aceasta cladire are o valoare exceptionala si ar trebui sa cape statutul de monument istoric. In prezent cladirea se afla in zona protejata Amzei si ar trebui protejata ca atare. In locul imobilului ar urma sa se construiasca un bloc de cinci etaje, potrivit unui plan urbanistic aprobat de Consiliul General Bucuresti.

Foto:

"Imobilele din str. Christian Tell nr. 16, 16B si 18 vor fi demolate maine. Echipele de demolatori sunt deja prezente pe santier. Doua din imobile, cele din str. Christian Tell nr. 16 si 18, au valoare de monument istoric, fapt atestat de studiul istoric intocmit de Ordinul Arhitectilor din Romania. In plus, cladirile fac parte dintr-un "tesut rezidential traditional tipic" - unicat la nivel international, asa cum reiese din regulamentul de urbanism al zonei protejate Amzei in care se gasesc. Nu cunoastem in acest moment daca exista o autorizatie de desfiintare emisa de Primarul General. Daca demolarea se face fara autorizatia Primarului General, proprietarul comite o fapta penala", se arata in comunicatul Asociatiei Salvati Bucurestiul. Beneficiarii investitiei sunt firma Romtal Invest.

Reprezentantii Primariei Capitalei spun ca la respectiva adresa s-a emis o autorizatie de desfiintare partiala pentru corpul principal de cladire si definitiva pentru anexe. Autorizatia de demolare are la baza toate avizele cerute de lege, mai sustin reprezentantii municipalitatii.

"Daca Primarul General a emis autorizatie de desfiintare, Primarul a comis o fapta penala, intrucat nu exista avizul obligatoriu al Primarului Sectorului 1. Legea prevede avizul obligatoriu al Primarului Sectorului 1. Primarul Sectrorului 1 a refuzat sa emita avizul de desfiintare intrucat pentru imobilele de la numerele 16 si 18 exista un studiu al Ordinului Arhitectilor din Romania care atesta ca imobilele au valoare de monumente istorice. Proprietarul a incercat sa oblige prin instanta Primarul Sectorului 1 sa emita avizul de desfiintare. Prin dosarul 2430/3/2013 Tribunalul Bucuresti a respins irevocabil cererea proprietarului", mai sustine Asociatia Salvati Bucurestiul.

ONG-ul sustine ca situatia ar fi putut fi evitata daca Ministerul Culturii ar fi clasat imobilele ca monumente istorice, in baza studiului intocmit de Ordinul Arhitectilor din Romania.

In situatia in care aceste imobile vor fi demolate, Asociatia Salvati Bucurestiul spune va depune plangere penala impotriva proprietarului / a primarului General (in functie de existenta sau inexistenta unei autorizatii) si a secretarului de stat Radu Boroianu din Ministerul Culturii care a blocat procedura de clasare a imobilelor ca monumente istorice.

Blocul de 5 etaje de pe terenul casei de pe str. Cristian Tell 16-16 A a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti prin Hotararea 119/2009. Avizul de urbanism este semnat de fostul arhitect sef al Capitalei, Adrian Bold. Prin hotararea din 2009, indicatorii urbanistici au fost majorati astfel: inaltimea maxima de la 16 m la 22,5, Procentul de Ocupare al Terenului de la 65 la 67 la suta, iar Coeficientul de Utilizare al Terenului de la 2,5 la 3,9. Elaboratorul PUZ-ului este arhitectul Mihnea Vasile Marcu.

Florin Balteanu, arhitect si reprezentant al Observatorului Urban al Uniunii Arhitectilor a declarat pentru HotNews.ro ca Planul Urbanistic a fost eliberat cu nerespectarea legii: "Imobilul din str. Cristian Tell se afla la mai putin de 100 m de un monument de grupa valorica A (valoare culturala nationala sau internationala), Casa Mita Biciclista din str. Biserica Amzei 9. Un PUZ in zona de protectie a unui monument de grupa A, trebuie sa aiba avizul Directiei Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii, nu al Directiei de Cultura Bucuresti. Acelasi motiv, lipsa avizului corespunzator, a determinat recenta anulare in instanta, la solicitarea Salvati Bucurestiul, a autorizatiei de desfiintare a cladirilor din Sos. Kiseleff 45-45A".

Casa de pe strada Cristian Tell nr 16-16A, denumita si vila dr. Patzelt a fost construita dupa 1890 dupa planurile arhitectului Oscar Benis, potrivit informatiilor de pe blogul arhitectei Silvia Colfescu. "Construita dupa 1890, in stil academist de sorginte neoclasica, vila este situata intr-o gradina de proportii destul de generoase. Imbinarea fericita a volumelor, modul plin de armonie in care au fost concepute arhitectura si decorul cladirii fac din ea un frumos exemplu de locuire urbana civilizata. Pentru orice bucurestean, casa aceasta este un document pretios al identitatii locuitorului Capitalei, ce ne vorbeste despre concetatenii care ne-au precedat ca despre niste oameni demni si iubitori de frumos. Adica exact contrariul a ceea ce se spune astazi despre bucuresteni", spune aceasta.

Istoricul Andrei Pippidi, scrie in unul din articolele sale ca, in aceasta casa ar fi locuit chiar Dimitrie Ghika (1867-1954), un personaj de prim rang in diplomatia romaneasca, impreuna cu fratii sai, Vladimir, monseniorul￯, si Alexandru pictorul.