O cladire de peste o suta de ani de pe strada Cristian Tell, nr 16-16A, vis-a-vis de Scoala Franceza, este la un pas de demolare. Beneficiarii, societatea Romtal Invest, au depus deja actele pentru obtinerea autorizatiei de desfiintare, iar pe teren este aprobat un Plan Urbanistic Zonal care permite construirea unui bloc de parter si cinci etaje. Vila, in care ar fi locuit Dimitrie Ghika, este lasata in paragina de cativa ani, acum aflandu-se intr-o stare avansata de degradare.

Foto:

Demolarea cladirii de pe strada Cristial Tell nr. 16-16A a fost discutata, marti, in cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Bucuresti-Ilfov, iar forul a respins deocamdata aceasta cerere. "Pe terenul acestei case a fost aprobat, in 2009, printr-un PLan Urbanistic Zonal, un bloc de 5 etaje. Atunci, acest proiect nu a fost prezentat Comisiei si a primit, direct, avizul favorabil al Directiei de Cultura Bucuresti. Acum, cand ni se arata proiectul de demolare, suntem pusi in fata faptului implinit. Trebuia sa fim intrebati cand s-a dat avizul pentru PUZ. Noi nu suntem de acord cu demolarea acestei case. Este o cladire foarte frumoasa, aflat in zona protejata Amzei", a declarat pentru HotNews.ro Dan Marin, membru in acest for.

Comisia Zonala a Monumentelor Istorice Bucuresti-Ilfov functioneaza pe langa Directia de Cultura Bucuresti (o deconcentrata a Ministerului Culturii). Directia trebuie ia deciziile in functie de ce spune Comisia. Pentru obtinerea Autorizatiei de demolare, avizul favorabil al Directiei de Cultura Bucuresti este obligatoriu.

Blocul de 5 etaje de pe terenul casei de pe str. Cristian Tell 16-16 A a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti prin Hotararea 119/2009. Avizul de urbanism este semnat de fostul arhitect sef al Capitalei, Adrian Bold. Prin hotararea din 2009, indicatorii urbanistici au fost majorati astfel: inaltimea maxima de la 16 m la 22,5, Procentul de Ocupare al Terenului de la 65 la 67 la suta, iar Coeficientul de Utilizare al Terenului de la 2,5 la 3,9. Elaboratorul PUZ-ului este arhitectul Mihnea Vasile Marcu.

Florin Balteanu, arhitect si reprezentant al Observatorului Urban al Uniunii Arhitectilor a declarat pentru HotNews.ro ca Planul Urbanistic a fost eliberat cu nerespectarea legii: "Imobilul din str. Cristian Tell se afla la mai putin de 100 m de un monument de grupa valorica A (valoare culturala nationala sau internationala), Casa Mita Biciclista din str. Biserica Amzei 9. Un PUZ in zona de protectie a unui monument de grupa A, trebuie sa aiba avizul Directiei Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii, nu al Directiei de Cultura Bucuresti. Acelasi motiv, lipsa avizului corespunzator, a determinat recenta anulare in instanta, la solicitarea Salvati Bucurestiul, a autorizatiei de desfiintare a cladirilor din Sos. Kiseleff 45-45A".

Casa de pe strada Cristian Tell nr 16-16A, denumita si vila dr. Patzelt a fost construita dupa 1890 dupa planurile arhitectului Oscar Benis, potrivit informatiilor de pe blogul arhitectei Silvia Colfescu. "Construita dupa 1890, in stil academist de sorginte neoclasica, vila este situata intr-o gradina de proportii destul de generoase. Imbinarea fericita a volumelor, modul plin de armonie in care au fost concepute arhitectura si decorul cladirii fac din ea un frumos exemplu de locuire urbana civilizata. Pentru orice bucurestean, casa aceasta este un document pretios al identitatii locuitorului Capitalei, ce ne vorbeste despre concetatenii care ne-au precedat ca despre niste oameni demni si iubitori de frumos. Adica exact contrariul a ceea ce se spune astazi despre bucuresteni", spune aceasta.

Istoricul Andrei Pippidi, scrie in unul din articolele sale ca, in aceasta casa ar fi locuit chiar Dimitrie Ghika (1867-1954), un personaj de prim rang in diplomatia romaneasca, impreuna cu fratii sai, Vladimir, ￯monseniorul￯, si Alexandru pictorul.

Mai multe imagini cu casa puteti vedea aici.